Svijet
1

Prvi Trumpov zadatak: U subotu će posjetiti sjedište CIA-e

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump u subotu će posjetiti sjedište CIA-e u Virginiji i to u okviru svog prvog predsjedničkog radnog dana.

Ovu informaciju je objavio neimenovani zvaničnik Trumpove tranzicione administracije.

Trump je doveo u pitanje zaključke CIA-e da je Rusija bila uključena u cyber hakovanje kojim se umiješala u američke predsjedničke izbore, ali da je novi šef Bijele kuće u međuvremenu prihvatio te zaključke.

Za razliku od Trumpa koji želi poboljšanje odnosa s Moskvom, republikanski član Zastupničkog doma Mike Pompeo rekao je da se Rusija agresivno nameće invazijom i okupacijom Ukrajine, prijeteći Evropi i ne čineći gotovo ništa da uništi IDIL.

On je istakao da CIA ne kreira politiku ni za koju zemlju, dodajući da je politička odluka šta će se učiniti s Rusijom. Pompeo je izrazio snažnu potporu CIA-i, ističući da njeni službenici hodaju preko vatre.

Pompeo, konzervativni zastupnik iz Kanzasa koji sjedi u Odboru za obavještajnu zajednicu Zastupničkog doma, upozorio je na čitav niz izazova s kojima su suočene SAD, ocijenivši da je riječ o najsloženijoj situaciji u nedavnoj historiji SAD-a.