Svijet
120

Prvi Trumpov potez: Ukinuo web stranicu Bijele kuće posvećenu LGBT pravima

Klix.ba
Tokom predsjedavanja SAD-om Barack Obama je napravio sekciju na web stranici Bijele kuće posvećenu pravima LGBT osoba. U tom dijelu su bile navedene i pravne bitke ovih osoba kao i pobjede na sudovima. Od danas ta stranica ne postoji.

Nekoliko sati nakon što je Trump preuzeo funkciju predsjednika, stranica whitehouse.gov/lgbt više ne postoji. Umjesto nje postavljena je "tranzicijska" stranica na kojoj vas pozivaju da se prijavite kako biste na svoj email dobijali novosti o predsjedniku Trumpu.

Cijela arhiva sa tekstovima o LGBT populaciji je potpuno nestala. Korisnici društvenih mreža pitaju se šta se dogodilo, piše CBS news.

Trumpov potpredsjednik Mike Pence je poznat kao kontroverzan te je često govorio protiv LGBT zajednice. Glasao je protiv zakona koji je garantovao zabranu diskriminacije prema LGBT osobama na radnom mjestu, govorio je protiv gay brakova i porodica...

S druge strane Trumpu su okarakterisali kao predsjedničkog kandidata koji je najviše do sada bio pro-LGBT orijentiran u historiji Republikanaca.

Ranije je saopćeno kako Bijela kuća radi na tranzicijskoj stranici, pa se LGBT osobe nadaju da je u pitanju tehnička greška.