Haški sud
0

Prvi svjedoci na suđenju Karadžiću 4. novembra

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužilaštvo Haškog tribunala planira da 4. novembra sasluša dvoje svjedoka na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, proizlazi iz dokumenta koji je sinoć objavljen u Tribunalu.

Tužilaštvo je listu svjedoka predalo u skladu sa nalogom sudskog vijeća od 9. oktobra, prema kojem ono svakog četvrtka do 16.00 sati treba da dostavi listu svedoka za narednu nedjelju, javio je dopisnik Srne iz Haga.

   Prvi svjedok, kako je i ranije bilo najavljeno, jeste svjedok kome je data šifra KDZ263, za koga je navedeno da su mjere zaštite još neophodne, a drugi planirani svjedok je Sulejman Crnčalo.

   Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 2. novembra, kada bi Tužilaštvo trebalo da nastavi sa izlaganjem uvodne riječi, započetim 27. oktobra.

   Prema najavama Karadžićevih pravnih savjetnika, on se ni u ponedjeljak neće pojaviti u sudnici, jer nije imao dovoljno vremena da pripremi svoju odbranu. Sudsko vijeće je njegovo odsustvo protumačilo kao ''odricanje od prava da se prisustvuje suđenju''.

   Vijeće je naložilo da se, ukoliko Karadžić ni 2. novembra ne bude u sudnici, narednog dana održi rasprava na kojoj bi strane u postupku izložile svoja viđenja kako da se nastavi suđenje ukoliko optuženi ne bude prisutan.  Među opcijama su i nametanje advokata Karadžiću, te imenovanje ''prijatelja suda'' za ovaj predmet.

   Karadžić je u dve tačke optužen za genocid i u još devet tačaka za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.