Svijet
0

Prvi susret Abbasa sa zvaničnicima Hamasa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas sastao se u petak sa zvaničnicima Hamasa na Zapadnoj obali, prvi put od Hamasovog preuzimanja vlasti u Pojasu Gaze, saopćio je izvor predsjednika Abbasa.

Abbas je razgovarao u svom uredu s Nasederinom Al-Shaerom, bivšim premijerom u prvoj Hamasovoj vladi, i s dvojicom drugih zvaničnika ovog pokreta na Zapadnoj obali, precizira isti izvor.

Prije susreta, trojica dužnosnika su bila na zajedničkoj džumi u Muqatau, glavnom štabu Palestinske samouprave u Ramallahu.

U srijedu su se Rumana i Abu Kweik, dvojica drugih dužnosnika, distancirali na konferenciji za štampu u Ramallahu od izjava šefa Hamasa u Gazi, koji je obećao da će ovaj pokret preuzeti kontrolu i nad Zapadnom obalom.

Palestinski predsjednik je dosad odbijao svaki dijalog s Hamasom, prije nego mu se ustupi vlast u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik palestinsakog predsjednika Nabil Abu Rudeina je rekao da Abbas nema problema s Hamasom kao pokretom već s njegovim dužnosnicima u Gazi, "koji su izvršili puč".

"Ne smijemo dozvoliti da se upuštamo u interne ratove. Kao što je rekao predsjednik Abbas, Hamas je dio palestinskog naroda. Naš problem je s manjom grupom koja se podigla protiv legitimne vlasti", rekao je Rudeina.

Glasnogovornik Hamasa u Gazi je minimizirao značaj ovog susreta u Ramallahu.

Nizar Rayan, jedan od predstavnika Hamasa u Gazi, rekao je u ponedjeljak, pred militantima u Gazi, da će ovaj pokret preuzeti kontrolu Zapadne obale i predvidio neizostavan pad predsjednika Abbasa.

"Abbas će pasti kao što ujesen pada žuto lišće", rekao je on. "Mi smo rekli ranije da ćemo se moliti u Muntadi, glavnom štabu Mahmuda Abbasa u Gazi, i mi smo to ostvarili. Danas kažemo da ćemo se ove jeseni moliti u Muqatau", rekao je on.