Svijet
0

Prvi sastanak iransko-američkog sigurnosnog potkomiteta o Iraku

FENA
Sjedinjene Države i Iran u ponedjeljak su održali prvi sastanak novog potkomiteta uspostavljenog radi nalaženja načina da dva ogorčena neprijatelja sarađuju na okončanju iračkoga sektaškog nasilja.

Uspostava sigurnosnog potkomiteta dosadašnje je najveće dostignuće prvoga direktnog kontakta između SAD-a i Irana, neprijatelja koji nemaju diplomatske odnose skoro 30 godina, ali su prisiljeni sjesti za pregovarački sto zbog prijetnje sveopćega građanskog rata u Iraku, javio je Reuters.

Washington optužuje Teheran za poticanje nasilja u Iraku pružanjem podrške milicijama i snabdijevanjem oružjem poput bombi koje probijaju oklop i imaju za cilj ubijati američke vojnike u Iraku.

Iran negira te optužbe i optužuje za nemilosrdno nasilje u Iraku američku invaziju iz 2003. godine kojom je svrgnut Saddam Hussein.

Nijedna strana nije precizno izjavila čemu se nada od razgovora. Upitan o dnevnom redu sastanka, glasnogovornik američke ambasade Philip Reeker samo je kazao: "Sigurnost u Iraku."

Domaćini razgovora bili su irački zvaničnici u Bagdadu a vodili su ih Marcie Ries, visoki diplomat u američkoj ambasadi, i Amir Abdollahian, zamjenik šefa iranske diplomatske misije.

Dvije zemlje također imaju dugogodišnji spor oko iranskog nuklearnog programa, ali zvaničnici tvrde da to pitanje nije potegnuto u ovim razgovorima o Iraku.