Ima najviše glasova
244

Prvi rezultati izbora u Rusiji: Putin vodi kao nikada do sada

N. V.
Prvi zvanični rezultati izbora u Rusiji pokazuju da je aktuelni predsjednik Vladimir Putin osvojio 87,97 posto glasova.

Ruska Centralna izborna komisija je nakon zatvaranja birališta objavila prve preliminarne rezultate prema kojima Putin među četiri kandidata ima ubjedljivu većinu.

Osim njih, rezultate su objavile i druge državne agencije, a svi daju slične rezultate. Prema anketi VTsioma, Putin ima 87 posto glasova, a FOM procjenjuje 87,8 posto.

Ovaj Putinov zasigurno pobjednički rezultat je najbolji do sada i nadmašio je njegove rezultate sa prethodnih izbora. Najviše do sada je bio osvojio 2018. godine kada je imao 76,7 posto glasača na svojoj strani.

Na izbore je izašlo više od 74 posto glasača od 112,3 miliona birača u Rusiji, koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima. Glasanje je trajalo tri dana, a postojala je i mogućnost online glasanja. Također s eglasalo i u okupiranim ukrajinskim regionima pod kontrolom Rusije, što je osudila međunarodna zajednica.

Rusi su mogli birati među četiri kandidata, a pored Putina, na listi su bili još Nikolaj Haritonov (Komunistička partija), Leonid Slucki (LDPR) i Vladislav Davankov (Novi narod). Nakon Putina, najviše glasova za sada ima Haritonov, koji je ujedno i najstariji kandidat.

Putinovo ubjedljivo vodstvo dolazi uprkos tome što su na brojnim lokacijama održani protesti protiv njegove vladavine i sve je izvjesnije da će ostati na predsjedničkoj funkciji narednih šest godina. On je na vlast došao 1999. godine, a nakon ove pobjede, koja je skoro potpuno izvjesna, premašit će Josifa Staljina po dužini vladavine.