Parlamentarni izbori
46

Prvi rezultati izbora u Finskoj: Stranka Sanne Marin na drugom mjestu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Finskoj se danas održavaju izbori, a prema prvim rezultatima stranka Nacionalne koalicije ima blago vodstvo u odnosu na Socijaldemokrate Sanne Marin sa 40 posto prebrojanih glasova birača koji su glasali prije izbornog dana.
Među 40 posto birača koji su glasali prije izbornog dana u nedjelju, stranka Nacionalne koalicije je dobila rezultat od 20,8 posto, malo veći od stranke iz koje dolazi aktuelna finska premijerka Sanna Marin socijaldemokrata lijevog centra (SDP) sa 20,7 posto. Krajnje desničarska, nacionalistička stranka Finaca osvojila je 18,6 posto.

Međutim, broj prijevremenih glasova je često iskrivljen, a analitičari su upozorili da se ne treba oslonjati na djelimične rezultate dok se prebrojavanje nastavlja. Stranka koja pobijedi na izborima imat će prvu priliku za formiranje koalicije, ali će razgovori biti dugi i mučni.

Ankete uoči glasanja su pokazale da je Marinov SDP, najveća stranka u odlazećoj koaliciji, na istom je nivou popularnosti sa strankom Nacionalne koalicije i strankom Finaca, ali je zabilježeno da su zajedno osvojili oko 19 posto glasova, tako da se oslanjaju na manje stranke da formiraju koaliciju.

Sanna Marin (37) postala je najmlađa premijerka na svijetu kada je preuzela vodstvo SDP-a i poziciju finske premijerke 2019. godine i uspješno vodila zemlju kroz pandemiju Covida do ruba članstva u NATO-u.

Njena odlučnost da uživa u društvenom životu također je dospjela na naslovnice, a obožavatelji je hvale kao zvijezdu lijevog centra u usponu i model za novu generaciju mladih liderki. Kritičari tvrde da je njeno ponašanje ponekad bilo neprikladno za njen ured.

Bila je primorana da se izvini nakon što je viđena u jednom od klubova i prošle godine je uradila test na drogu, ali je i odbranila svoje pravo na žurku.

Marin je i dalje popularnija od svoje stranke i rivalskih političkih lidera, a istraživanje javnog mnjenja za list Helsingin Sanomat u decembru pokazalo je da 64 posto ispitanika smatra da je obavila "veoma" ili "prilično" dobar posao kao premijerka.

Ali s prognozama recesije i porastom inflacije, optužbe opozicionih lidera o prekomjernom zaduživanju vlade i velikoj javnoj potrošnji, zajedno s njihovim obećanjima da će nametnuti oštre rezove, posebno u budžetima socijalne skrbi, pokazale su se djelotvornim.

Petteri Orpo iz stranke Nacionalne koalicije obećao je da će smanjiti potrošnju na naknade za nezaposlene i stanovanje.

"Najvažnija stvar u sljedećoj vladi je popraviti našu ekonomiju i potaknuti ekonomski rast", rekao je on tokom kampanje.

Riika Purra iz Finaca, koji su prethodno bili dio koalicione vlade od 2015. do 2017., kaže da je njihov prioritet smanjenje imigracije izvan EU, obećavajući također da će se fokusirati na politiku klime, kriminala i energije ako bude dio nove koalicije.