Svijet
136

Prvi put u historiji: Lovac F16 spasio život pacijentu prenijevši medicinsku opremu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Životno ugroženi pacijent spašen je zahvaljujući intervenciji borbenog aviona F16 koji je prebacio medicinsku opremu u zračnom prostoru Norveške za manje od pola sata.

Bolesni muškaraca prebačen je u bolnicu u Bodou, ali oni nisu imali ECMO aparat koji održava rad srca i pluća. Bez njega, pacijent bi umro. Najbliža bolnica nalazi se u Trondheimu koji je udaljen 450 kilometara južno. Vožnja bi trajala 10 sati automobilom, ali pacijent ne bi preživio.

Osoblje je tada odlučilo kontaktirati zračnu bazu u blizini Trondheima i pitati ih da li postoji ikakva nada da dovezu potrebnu opremu na vrijeme kako bi spasili pacijenta.

"U to vrijeme imali smo dva testna leta u blizini Mossa. Jedan od lovaca je imao prostor za kargo i provjerili smo gdje ima dovoljno prostora za mašinu. U prošlosti su zračne snage pomagale medicinskim službama, ali ovo je prvi put da lovac F16 učestvuje u tome", rekao je potpukovnik Borge Kleppe.

Mapa leta
Mapa leta

Pilot je letio 25 minuta, što je za 10 minuta manje od uobičajenog leta. Sve je završeno 40 minuta nakon poziva.

"Veoma smo zahvalni na pomoći koju smo primili od oružanih snaga. Za pacijenta je bilo ključno da dobijemo mašinu", rekao je Kristian Barnes, direktor klinike.