Medicina 21. vijeka
86

Prvi put transplantirani genetski modificirani bubrezi svinje na čovjeka

B. R.
(Foto: Univezitet Alabama Birmingham)
(Foto: Univezitet Alabama Birmingham)
Amerikanac u moždanoj smrti Jim Parsons je prva osoba na svijetu kojoj su transplantirana dva genetski modificirana bubrega svinje.
Naučnici Univerziteta Alabama su saopćili da su transplantirani organi funkcionalni. Glavna hirurginja na operaciji Jayme Locke je ukazala da bi se ovim mogao riješiti jedan od velikih globalnih problema, a to je nedostatak organa za transplantaciju.

Istraživači od početka 2000-ih godina pokušavaju da genetskim modifikacijama na svinji omoguće ovu vrstu transplantacije organa. Veličina bubrega svinje je skoro ista veličini čovjekovih bubrega.

Parsons je prije moždane smrti pristao da bude donor, ali se njegovi organi ipak nisu mogli donirati. Bivša supruga ovog 57-godišnjaka Julie O'Hara je istakla da je porodica bila jednoglasna u odluci da se on podvrgne ovoj transplantaciji.

S obzirom da je riječ o eksperimentalnoj operaciji nakon koje će uslijediti dodatna istraživanja, O'Hara je naglasila da je ovim činom želio doprinijeti očuvanju života velikog broja ljudi, prenosi Sky News.

Podsjećamo, ranije ovaj mjesec 57-godišnjem Amerikancu Davidu Bennettu je transplantirano genetski modificirano srce svinje. On je bio prva osoba na svijetu kod koje to učinjeno.