U potpunosti potopljen
72

Prvi put potonuo brod kojeg su Huti pogodili od početka blokade u Crvenom moru

F. H.
Rubymar dok je tonuo (Foto: EPA-EFE)
Rubymar dok je tonuo (Foto: EPA-EFE)
Brod koji su napali jemenski Huti potonuo je u Crvenom moru nakon što je nekoliko dana upuštao vodu, rekli su dužnosnici u subotu, prvi brod koji je potpuno uništen u sklopu njihove kampanje protiv izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rubymar je plovio prema sjeveru nakon što je 18. februara napadnut u tjesnacu Bab al-Mandeb, ključnom vodenom putu koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev.

Da je brod potonuo potvrdila je vlada Jemena koja je međunarodno priznata i smještena u Adani, ali i regionalni vojni dužnosnik. Dužnosnik je govorio pod uvjetom anonimnosti jer informacija nije bila odobrena za objavljivanje, piše Al Arabiya.

Rubymarov menadžer sa sjedištem u Bejrutu nije bio odmah dostupan za komentar. Jemenska vlada saopćila je da je Rubymar potonuo kasno u petak kada je olujno vrijeme zavladalo Crvenim morem.

Brod je bio napušten 12 dana nakon napada, iako su bili objavljeni planovi da se pokuša odvući brod u sigurnu luku. Huti, koji su tvrdili da je brod potonuo gotovo odmah nakon napada, nisu odmah priznali potonuće broda.

Američki zvaničnici su ranije upozoravala da brod, za koji se smatra da je nosio proizvode vezane za poljoprivredu, ispuštao opasnu materiju u more.

M/V Rubymar JE brod pod zastavom Belizea, registovan u Velikoj Britaniji, u vlasništvu Libana.