Čudo tehnologije
82

Prvi put poletjelo "leteće krilo", najmoderniji američki avion sposoban nosit nuklearno oružje

F. H.
Foto: X.com/@ShorealoneFilms
Foto: X.com/@ShorealoneFilms
Bombarder američkih zračnih snaga B-21 "Raider" u obliku letećeg krila izveo je svoj prvi let u petak, što je sljedeći korak u lansiranju nove flote nevidljivih bombardera dugog dometa s nuklearnim oružjem koje je napravio Northrop Grumman

B-21 napustio je Northropov pogon u fabrici zračnih snaga 42 u Palmdaleu, Kalifornija, u petak u zoru, nudeći prvi nekontrolisani pogled na novi bombarder koji je razvijen pod strogim mjerama sigurnosti.

Avion je poletio u 6:51 ujutro, prema Reutersovom svjedočenju. Čelnici zračnih snaga nisu objavili prvi let B-21, ali oko tridesetak zrakoplovnih entuzijasta i fotografa amatera okupilo se oko tvornice 42 u petak u nadi da će vidjeti kako se bombarder diže u nebo, prema Reutersovom svjedočenju.

B-21, koji ima isti oblik "letećeg krila" kao i njegov prethodnik, B-2, moći će isporučiti i konvencionalno i nuklearno oružje širom svijeta koristeći sposobnost dugog dometa i punjenja gorivom u zraku.

Predviđa se da će svaki avion koštati otprilike 550 miliona dolara u dolarima iz 2010. godine, ili oko 750 miliona dolara u današnjim dolarima prilagođenim inflaciji.

Međutim, Zračne snage ostale su informacije o cijenama držale povjerljivima, "što otežava provjeru predloženog troška", rekla je Služba za istraživanje Kongresa u izvještaju iz 2021. godine.

Zračne snage planiraju kupiti najmanje 100 aviona i započeti zamjenu bombardera B-1 i B-2. B-1 košta oko 60.000 dolara po satu za rad, a B-2 košta oko 65.000 dolara po satu, prema podacima Pentagona.

Northrop naziva avion šestom generacijom aviona s obzirom na njegovu sposobnost povezivanja s drugim avionima i jednostavnog integriranja budućeg oružja u arhitekturu svog sistema.

B-21 također ima izdržljiviji površinski materijal koji omogućuje prikrivenost, a za koji se očekuje da će zahtijevati manje održavanja i smanjiti operativne troškove i zastoje.