|

Prvi put poletio novi Boeing 787 Dreamliner

Prvi put poletio novi Boeing 787 Dreamliner
0
F
FENA
15.12.2009. u 21:00
4
komentara
0

dijeljenja
Prvi  put poletio novi Boeing 787 Dreamliner Foto: Reuters
Novi putnički avion Boeing 787 Dreamliner u utorak je izveo svoj prvi probni let, poletjevši iz Everetta u američkoj saveznoj državi Washingoton gdje je sjedište Boeinga, nakon više od dvije i po godine kašnjenja u proizvodnji.
Prvo polijetanje novog aviona pratilo je nekoliko hiljada gledaoca kraj uzletišta u Everettu, gdje je avion sastavljan, a prenosile su ga uživo američke TV mreže.

Prvi let trebao bi trajati pet sati uz niz testova, nakon čega je predviđeno slijetanje na 65 km udaljeno uzletište Boeing Field, južno od Seattlea.

- Probni let će u određenoj će mjeri poslužiti vrednovanju aviona, međutim pred nama je još 10 mjeseci probnih letova...još je puno posla, izjavio je Jim Albaugh, glavni izvršni direktor Boeinga.

Unatoč odgodama, u firmi Boeing smatraju da će njihov prvi novi komercijalni avion u više od desetljeća, zbog svoje ekonomičnosti i revolucionarnog dizajna, donijeti velike promjene na tržištu.

- Mislimo da će to biti vrlo učinkovit avion, koji će promijeniti način na koji ljudi putuju. On predstavlja prekretnicu, jer pruža toliko vrijednosti kupcu, istakao je Albaugh.

Boeing 787 Dreamliner, koji je uglavnom izrađen od kompozitnih materijala, odnosno plastike a ne aluminija, lakši je i brži od konkurentskih modela i trebao bi trošiti 20 posto manje goriva.

- On je bolji za okoliš, učinkovitiji, troši manje goriva, avio prijevoznicima smanjit će troškove a putnicima će omogućiti da lete jeftinije i bolje se osjećaju kada slete, rekao je Albaugh.

Boeing očekuje da će materijali od kojih je sagrađen Dreamliner bolje podnositi naprezanja i zamor od tradicionalnog aluminija. Tvrtka je objavila da već ima narudžbe za 850 aviona, čija je cijena službeno oko 150 miliona dolara.

Zavisno od konfiguracije, Dreamliner može imati 210 do 330 sjedala i dolet do 13,680 kilometara.

Ciljano tržište su aviokompanije koje lete na interkontinentalnim linijama bez presjedanja.

Iako 787 neće ponijeti prve putnike do najranije 2011. godine, čelnici Boeinga se nadaju da će uspješan prvi let otkloniti dvojbe oko budućnosti njegove proizvodnje.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...