Osim za "okupatore"
49

Prvi put od 2001. godine: Talibani u Afganistanu proglasili trodnevno "bajramsko primirje"

Klix.ba
Policija i vojska na ulicama širom Afganistana (Foto: EPA-EFE)
Afganistanski talibani odlučili su se za primirje tokom Bajrama poručivši kako će ga poštovati, ali su upozorili "strane okupatore" da su oni izuzetak, što bi moglo značiti da će ipak biti napada.

Ovo je prvo primirje koje su talibani proglasili u ovoj zemlji od invazije SAD-a 2001. godine. Odluku su obznanili na WhatsAppu.

"Svim muhadžedinima je naređeno da zaustave ofanzivne operacije protiv afganistanskih snaga tri dana Bajrama. Strani okupatori su izuzetak u primirju. Naše operacije će biti nastavljene protiv njih i napadat ćemo ih kada god ih vidimo. Ukoliko budemo napadnuti,, odgovorit ćemo snažno kako bi se odbranili", napisali su.

Ovaj potez talibana, koje u Afganistanu smatraju teroristima, narod je pozdravio ali je i istakao kako Afganistan treba raditi na održivom miru, a ne samo tokom Bajrama.

"Ne možemo biti sretni samo s tri dna primirja. To nije dovoljno i naš predsjednik ne bi trebao biti sretan. Trebamo postići održivi mir", rekao je jedan od građana.

Nekoliko sati prije proglašenja primirja, talibani su saopćili kao su izveli dva odvojena napadan a snage u Afganistanu u kojima su, prema njihovim navodima, ubili 36 vojnika i policajaca. Napadi su se dogodili u zapadnoj regiji Herata i sjevernoj regiji Kunduz.

Sigurnosne mjere su pojačane širom zemlje.