Španija
0

Prvi put na osnovu sudskog naloga ekshumirane Frankove žrtve

FENA
Tijela sedam osoba ubijenih u vrijeme građanskog rata u Španiji su ekshumirana, a taj postupak je prvi put proveden na osnovu sudskog naloga, javile su agencije.

Tijela sedam muškaraca koje su pogubile pristalice generala Franciska Franka 1936. godine prebačena su iz dviju masovnih grobnica na groblju u selu Santa Marta u medicinsku laboratoriju radi identifikacije, prenio je BBC.

Ekshumacije su i dalje kontroverzno pitanje u Španiji, sedam decenija po završetku građanskog rata.

Ranije su ih obavljali dobrovoljci bez zvanične pomoći.

Istoričari tvrde da desetine hiljada žrtava građanskog rata i represije pod režimom generala Franka koja je uslijedila leži neidentifikovano u masovnim grobnicama širom zemlje.

Sudija Vrhovnog suda Baltazar Garson najavio je prošlog oktobra da bi masovne ekshumacije mogle da počnu, imajući na umu i grobnicu za koju se vjeruje da krije posmrtne ostatke čuvenog španskog pjesnika Federika Garsije Lorke.

Sudija Garson je označio generala Franka i više od 30 pripadnika njegovog režima kao podstrekače zločina protiv čovječnosti.

Državni tužilac je, međutim, tvrdio da ti zločini ne mogu biti istraženi zbog zakona o amnestiji koji sprječava bilo kakvu kriminalističku istragu događaja iz vremena vladavine Franka.

Sudija Garson je odustao od svoje istrage i prebacio odgovornost za buduće ekshumacije na lokalne sudove, podsjetio je britanski radio.