Istraga u toku
119

Prvi otvoreno nebinarni sudija Meksika pronađen mrtav

S. M.
Prvi otvoreno nebinarni član pravosuđa u Meksiku i istaknuti LGBTQ+ aktivista Jesus Ociel Baena pronađen je mrtav u svojoj kući.

Tijelo sudije otkriveno je u ponedjeljak u centralnom gradu Aguascalientes, zajedno s tijelom druge osobe. Lokalni mediji su drugu osobu identifikovali kao Baeninog partnera.

Ministrica sigurnosti Rosa Icela Rodriguez rekla je da je nejasno "da li je riječ o ubistvu ili... nekoj vrsti nesreće".

Kako je saopćeno iz tužilaštva, nema znakova da je treća osoba ušla u kuću. Rekli su da je pronađen oštar predmet i da preliminarni nalazi ukazuju da je incident mogao biti lična stvar.

Grupa za ljudska prava LGBTQ+ Letra S pozvala je lokalne vlasti da istraže smrti temeljito i bez predrasuda. Alejandro Brito, direktor organizacije je primao prijetnje i poruke mržnje. Brito je dodao da je Baena "probijao nevidljive barijere koje su se zatvorile u nebinarnoj zajednici".

Ovaj 38-godišnjak postao je sudija državnog izbornog suda u Aguaskalijentesu u oktobru 2022. i smatralo se da je to prva nebinarna osoba u Latinskoj Americi koja je preuzela sudijsku funkciju.

U junu su bili među prvim grupama ljudi kojima su izdati rodno neutralni pasoši.

"Ja sam nebinarna osoba, ne vidim sebe kao ženu ili muškarca", napisao je Baena na X-u.