Istraga terorističkog napada u Moskvi
0

Prvi osumnjičeni je s Kavkaza, pripadnik Nogaj Džamata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska policija identificirala je prvog osumnjičenog za smrtonosni napad na moskovskom aerodromu Domodedovo u kome je ubijeno 35 ljudi.

Radi se o stanovniku regije Stavropolja na jugu Rusije koji je navodno pripadnik terorističke grupe Nogaj Džamat, piše dnevnik Kommersant iako zasad nema službene potvrde te informacije.

Osumnjičeni, čije je prezime Razdobudko, mogao bi biti jedan od organizatora ili čak počinitelja napada na najveći ruski aerodrom u ponedjeljak, u kojem je uz 35 ubijenih ranjeno više od stotinu ljudi.

"On nije jedina osoba koja je pod istragom zbog sudjelovanja u terorističkom napadu, tako da ne treba prerano donositi zaključke", kazao je izvor.

Regija Stavropolja jedno je od najmirnijih područja sjevernog Kavkaza, iako dijeli granicu s Dagestanom, u kojem je sjedište Nogaj Džamata i gdje su teroristički napadi česti.

Izvor je rekao da se test DNK i drugi testovi još uvijek provode kako bi se utvrdio identitet napadača samoubice. Zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost za taj napad.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u srijedu da preliminarni podaci pokazuju kako napad na Domodedovo nije povezan sa Čečenijom.

Ruski mediji pišu da su policajaci koji osiguravaju Domodedovo umjesto da održavaju javni red i sigurnost uzimali novac od putnika iz centralne Azije.

"Analiza kriminalističkih istraga otvorenih protiv policajaca aerodroma Domodedovo pokazuje da je postojao sistem iznude novca od građana zemalja centralne Azije", izjavila je Tatjana Morozova iz Moskovskog međuregionalnog istražnog odbora zaduženog za saobraćaj.

"Umjesto da održavaju javni red i sigurnost putnika, policajci na aerodromu Domodedovo počinili su kaznena djela iznude", rekla je Morozova.

Stotine hiljada građana zemalja centralne Azije žive i rade u Rusiji kako bi pobjegle od bijede u svojim zemljama. Oni su laka meta policajaca koji od njih iznuđuju novac prijeteći im protjerivanjem.