|

Prvi nalozi za prekid gradnje naselja na Zapadnoj Obali

Prvi nalozi za prekid gradnje naselja na Zapadnoj Obali
0
F
FENA
30.11.2009. u 16:09
0
komentara
0

dijeljenja
Prvi nalozi za prekid gradnje naselja na Zapadnoj Obali Foto: AFP/File
Izraelski inspektori počeli su primjenjivati prve naloge o prekidu gradnje naselja na Zapadnoj Obali, sukladno nedavnoj odluci premijera Benjamina Netanyahua, navodi se u izraelskom vojnom saopćenju.
Inspektori su raspoređeni na Zapadnoj Obali kako bi odredili prve naloge obustave rada gradilišta i konfiskacije građevinske opreme, dodaje se u saopćenju. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak naredio je hitnu mobilizaciju novih inspektora koji će nadzirati djelomičnu i privremenu obustavu gradnje kao što je odlučio Netanyahu, a potvrdila vlada.

- Danas je 14 inspektora zaduženo za nadzor gradnje, a za dvije sedmice će biti obrazovano još 40 inspektora i oni će se kasnije pridružiti desecima drugih u nadziranju zaleđivanja novih gradnji, precizira se u saopćenju ministarstva odbrane.

Netanyahu je u srijedu najavio djelomični desetomjesečni moratorij na izraelsku gradnju na okupiranoj Zapadnoj Obali u cilju pokretanje mirovnog procesa s Palestincima obustavljenom nakon izraelske ofanzive na pojas Gaze u zimi. Tu je inicijativu, koja se ne odnosi na istočni Jerusalem, odbacila palestinska vlast predsjednika Mahmuda Abbasa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.