Prvi međunarodni test za Obamu i Clintonovu

F
FENA
28.12.2008. u 19:56
0
10
Prvi međunarodni test za Obamu i Clintonovu
0
Prvi međunarodni test za Obamu i Clintonovu Foto: AP
Mnogi listovi konstatuju da je novoizabrani američki predsjednik Barack Obama suočen sa svojom prvom bliskoistočnom krizom i sve oči su sad uperene u njega.
Blisko-istočni region sa zebnjom čeka da vidi kako će Obama pristupiti najnovijoj krizi s obzirom na pomiješane signale koje je novi tim dosada slao, piše Sunday Times.

Obama i njegov državna tajnica Hillary Clinton, koji su se mesjecima verbalno nadmetali oko toga ko je sposobniji da se nosi s bliskoistočnim problemom, sad su prisiljeni da reagiraju na dramatično pogoršanje situacije.

Obamino imenovanje bivšeg rivala Clintonove na položaj šefice diplomatije izazvalo je šok u regiji, piše Times, dok Izraelci i Palestinci pokušavaju da dešifriraju često suprotstavljene stavove dvoje vodećih demokrata.

Iako je Obama predstavljan kao antiratno i prodiplomatski orijentiran političar, koga arapski lideri vide kao daleko bolju zamjenu za Georgea W. Busha, Obama je jasno stavio do znanja da se zalaže za sigurnost Izraela i da saosjeća s problemima s kojima je svakodnevno suočen izraelski narod.

Izraelce su umirili i izbori jasno proizraelski nastrojenog Joea Bidena za potpredsednika i vodećeg jevrejskog kongresmena Rahma Emanuela na mjesto šefa Bijele kuće.
Ali, imenovanje Hiallary Clinton je ubrizgalo dozu neizvjesnosti za Izrael s obzirom da mnogi u regiji vjeruju da će nastojati finalizirati nezavršenu mirovnu misiju svog muža, koji je bio na ivici potpisivanja historijskog mirovnog sporazuma 2000. kad je Yasser Arafat u posljednjem trenutku odustao od potpisivanja.

Istovremeno, ni arapski svijet ne zna šta da misli - kao supruga Billa Clintona, ona je obilazila palestinske logore i izražavala saosećanje s patnjama palestinskog naroda, dok je na položaju senatorice New Yorka zastupala znatno tvrđi stav, prenosi Sunday Times.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: