Svijet
0

Prvi međunarodni test za Obamu i Clintonovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mnogi listovi konstatuju da je novoizabrani američki predsjednik Barack Obama suočen sa svojom prvom bliskoistočnom krizom i sve oči su sad uperene u njega.

Blisko-istočni region sa zebnjom čeka da vidi kako će Obama pristupiti najnovijoj krizi s obzirom na pomiješane signale koje je novi tim dosada slao, piše Sunday Times.

Obama i njegov državna tajnica Hillary Clinton, koji su se mesjecima verbalno nadmetali oko toga ko je sposobniji da se nosi s bliskoistočnim problemom, sad su prisiljeni da reagiraju na dramatično pogoršanje situacije.

Obamino imenovanje bivšeg rivala Clintonove na položaj šefice diplomatije izazvalo je šok u regiji, piše Times, dok Izraelci i Palestinci pokušavaju da dešifriraju često suprotstavljene stavove dvoje vodećih demokrata.

Iako je Obama predstavljan kao antiratno i prodiplomatski orijentiran političar, koga arapski lideri vide kao daleko bolju zamjenu za Georgea W. Busha, Obama je jasno stavio do znanja da se zalaže za sigurnost Izraela i da saosjeća s problemima s kojima je svakodnevno suočen izraelski narod.

Izraelce su umirili i izbori jasno proizraelski nastrojenog Joea Bidena za potpredsednika i vodećeg jevrejskog kongresmena Rahma Emanuela na mjesto šefa Bijele kuće. Ali, imenovanje Hiallary Clinton je ubrizgalo dozu neizvjesnosti za Izrael s obzirom da mnogi u regiji vjeruju da će nastojati finalizirati nezavršenu mirovnu misiju svog muža, koji je bio na ivici potpisivanja historijskog mirovnog sporazuma 2000. kad je Yasser Arafat u posljednjem trenutku odustao od potpisivanja.

Istovremeno, ni arapski svijet ne zna šta da misli - kao supruga Billa Clintona, ona je obilazila palestinske logore i izražavala saosećanje s patnjama palestinskog naroda, dok je na položaju senatorice New Yorka zastupala znatno tvrđi stav, prenosi Sunday Times.