Borba za parlament
38

Prvi krug izbora u Francuskoj: Rekordno niska izlaznost, ljevica puše za vrat Macronu

V. K.
Rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora (Foto: Europe Elects)
Rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora (Foto: Europe Elects)
Zatvaranjem biračkih mjesta u 20 sati, francuske statističke agencije objavile su informacije o rezultatima prvog kruga parlamentarnih izbora.

Prema prvim procjenama Instituta Ipsos, koalicija okupljena oko politike Emmanuela Macrona mogla bi dobiti između 255 i 295 zastupničkih mjesta u francuskom parlamentu. Podsjetimo, za apsolutnu većinu potrebno je 289 zastupničkih mjesta.

S druge strane, koalicija ljevičarskih partija koje predvodi Jean-Luc Melenchon prema prvim projekcijama prvog kruga parlamentarnih izbora u parlamentu bi trebali imati između 150 i 190 mjesta.

Raspodjela mjesta nakon preliminarnih rezultata izbora (Foto: France 24)
Raspodjela mjesta nakon preliminarnih rezultata izbora (Foto: France 24)

Ipak, uzevši u obzir i drugi krug parlamentarnih izbora koji će se održati 19. juna, postoji mogućnost kako Macronova koalicija neće imati apsolutnu većinu u parlamentu što bi značilo koaliranje i s drugim političkim opcijama.

"Glavna činjenica koju bismo svi trebali potencirati jeste nizak odziv i stopa apstinencije koja je i dalje u porastu. Bez obzira na to, sretni smo što vidimo da je većina prisutna u ogromnom dijelu izbornih jedinica. Sačekajmo konačne rezultate, još smo na privremenim rezultatima. Treba biti veoma oprezan", rekla je glasnogovornica francuske vlade Olivia Gregoire.

Povodom prvih rezultata izbora oglasila se zastupnica ljevičarske koalicije NUPES Clementine Autain koja je poručila kako je ljevica napravila veliki uspjeh.

"Prije nekoliko mjeseci, ljevica je trebala biti mrtva, a krajnja desnica je izgledala kao da vraća moć. Sada su se karte okrenule i na vrhu smo nakon prvog kruga. Pobjeda je moguća", rekla je Autain.

Ključna i presudna stvar u drugom krugu parlamentarnih izbora bi prema procjenama francuskih medija opet mogao biti odziv na izborima.

Prema zvaničnim podacima, na prvi krug parlamentarnih izbora ove godine nije izašlo 52,3 posto građana čime je oboren negativni rekord iz 2017. godine kada je od izbora apstiniralo 51,3 posto državljana Francuske.