Svijet
0

Prvi Kinez na čelu mirovne misije UN-a

FENA
Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon postavio je u ponedjeljak kineskog generala Zhao Jingmina za zapovjednika mirovne misije svjetske organizacije u Zapadnoj Sahari, saopćeno je iz svjetske organizacije.

General Jingmin je tako postao prvi Kinez na čelu neke od mirovnih operacija UN-a. On će na dužnosti zapovjednika mirovnih snaga UN-a u Zapadnoj Sahari zamijeniti Danca Kurta Mosgarda.

Imenovanje generala Jingmina još treba potvrditi Vijeće sigurnosti UN-a, ali diplomati u njujorškom sjedištu svjetske organizacije smatraju da taj korak predstavlja "formalnost".

Sukobi na području zapadne Sahare, gdje UN drži oko 225 posmatrača, traju još od 1975. kada se bivša kolonijalna sila Španija povukla s teritorije na sjeverozapadnoj obali Afrike.

Maroko je anektirao tu teritoriju, a li se sukobio s pokretom Polisario koji je proglasio nezavisnu Saharsku arapsku demokratsku republiku (SADR).

Borbe u kojima je učestvovalo 15.000 gerilaca nasuprot vojske Maroka, dobro opremljene oružjem američke proizvodnje, okončane su 1991. dogovorom o prekidu vatre, uz posredovanje UN-a, koji je predviđao održavanje referenduma o budućnosti regije.

Do glasanja međutim nikada nije došlo, prenijele su agencije.

Maroko je u februaru 2006. najavio da razmatra plan o ograničenoj autonomiji za Zapadnu Saharu, ali je i dalje eksplicitno odbijao mogućnost održavanja referenduma o nezavisnosti.

Polisario je na to zaprijetio obustavom prekida vatre smatrajući odbijanje Maroka da referendum bude održan kršenjem dogovora.

U aprilu 2007. vlada Maroka je predložila da jedan samoupravni organ, preko Kraljevskoga savjetodvanog vijeća za saharska pitanja (CORCAS), upravlja teritorijom, uz određeni stepen autonomije za Zapadnu Saharu.

Projekt je predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a sredinom aprila 2007.

Pat-pozicija proizašla iz prijedloga Maroka navela je svjetsku organizaciju da u nedavnom izvještaju generalnog tajnika UN-a zatraži od obiju strana da započnu direktne pregovore bez uvjetovanja, kako bi došle do obostrano prihvatljivog rješenja.