Svijet
0

Prvi dogovor političkih protivnika u Keniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kenijski politički suparnici rukovali su se u četvrtak i dogovorili da zajedno rade na pronalaženju rješenja za krizu u koju je ta afrička zemlja zapala prije gotovo mjesec dana nakon spornih predsjedničkih izbora i izbijanja nasilja u kojem je ubijeno nekoliko stotina ljudi.

Na inicijativu i posredovanje bivšega generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana došlo je do susreta predsjednika države Mwaija Kibakija i lidera opozicijskoga Narandžastog demokratskih pokreta Raila Odinge, koji su nakon jednosatnih razgovora izjavili da su napravili korak naprijed ka nalaženju izlaza iz pat-pozicije koja je odvela Keniju u haos i nasilje, javile su svjetske agencije.

"Mislim da smo započeli s nekoliko fer koraka naprijed ka mirnom rješenju (političke krize)", izjavio je Annan novinarima ispred rezidencije kenijskog predsjednika u Nairobiju, prenijela je agencija Reuters.

Kibaki i Odinga nisu razgovarali od 27. decembra prošle godine kada su održani predsjednički izbori usprkos jakom pritisku kome su ih bili izložili zapadni političari nakon što je Kenija bila zapala u haos.

"Spreman sam prijeći još kilometara ako će to omogućiti postizanje mira u Keniji", istaknuo je Odinga, dok je Kibaki kazao da će njegova vlada nastaviti raditi na ujedinjenu zemlje "poslije duboko ukorijenjenih etničkih napetosti koje su buknule širom zemlje" nakon predsjedničkih izbora, prenijela je agencija DPA.

Bivši prvi čovjek UN-a doputovao u Keniju prije dva dana i razgovarao je s Kibakijem i Odingom kao i s vođama drugih opozicijskih stranaka, koji su na Annanov zahtjev odgodili proteste koji su u četvrtak trebali biti održani u Nairobiju.

Neredi koji su izbili u Keniji posljedica su tvrdnje opozicije da su bili namješteni rezultati predsjedničkih izbora na kojima je zvanično pobijedio aktuelni predsjednik Kibaki.

U političkoj krizi koja je uslijedila poginulo je više od 700 ljudi, a oko 250.000 je napustilo dom bježeći od međuplemenskih sukoba i nasilja.