Greška u aplikaciji
32

Prvi detalji istrage o audiosnimku njemačkih vojnika: Ministar priznao da je korišten nešifrovan kanal

V. K.
Boris Pistorius (Foto: EPA-EFE)
Boris Pistorius (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius oglasio se povodom skandala s objavljenim audiosnimkom u kojem dvojica njemačkih vojnika govore o rušenju Krimskog mosta.
U obraćanju javnosti, Pistorius je u suštini priznao kako su vojnici zaista razgovarali o tome, ali je naglasio kako je isključeno da su se u razgovor umiješali ruski špijuni.

"Afera prisluškivanja 'Taurus' je očigledno rezultat individualne greške. Učesnik razgovora koji je procurio u Rusiju koristio je nesiguran kanal", rekao je ministar.

Prema prvim rezultatima istrage, do prisluškivanja je došlo zbog greške u aplikaciji koju su koristili učesnici u online razgovoru.

"Jedan od učesnika, koji se javio iz Singapura, navodno je koristio otvoreni, nešifrovani kanal da bi uspostavio vezu preko online usluge Webex. To je dovelo do 'curenja' podataka", rekao je Pistorius.

Također, naglašeno je kako su protiv učesnika u razgovoru pokrenute disciplinske istrage i postupci.

"To je normalan proces. Ipak, ono što treba naglasiti jeste da su njemački komunikacijski sistem suštinski sigurni. IT sistemi će se i dalje provjeravati", poručio je ministar.

Podsjetimo, ruska državna teleizja objavila je audiosnimak razgovora dvojice njemačkih vojnika u kojima su razgovarali o mogućoj upotrebi krstarećih raketa "Taurus" za napade na Krimski most.