{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi bilateralni razgovori predstavnika odbrane SAD-a i BiH

F
19.12.2007. u 10:05
0
0
Prvi bilateralni razgovori predstavnika odbrane SAD-a i BiH
0
Prvi bilateralni razgovori predstavnika odbrane SAD-a i BiH
U Washingtonu su u utorak održani bilateralni razgovori predstavnika odbrambenih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, što je prvi do sada održani susret takve vrste.
S američke strane razgovore je predvodio pomoćnik američkog ministra odbrane za Evropu i NATO Daneil Fata, a bh. delegaciju predvodio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić. Oni su nakon razgovora za Glas Amerike iznijeli ocjene dosadašnje saradnje vojnih snaga dviju zemalja.

"Ovo su prve, inauguralne bilateralne konsultacije u oblasti odbrane između SAD-a i BiH koje će, nadamo se, biti održavanje svake godine. Mi godinama imamo dobre odnose s Ministarstvom odbrane BiH, ali nakon novembra prošle godine, kada je BiH pozvana da se pridruži Partnerstvu za mir NATO-a, mi smo u mogućnosti da pojačamo međusobne veze, između ostalog, održavanjem i ovakvih konsultacija“, istaknuo je na početku razgovora pomoćnik ministra odbrane SAD-a Daniel Fata.

Fata je kazao da je zamjenik američkog ministra odbrane Gordon England u utorak, u okviru zajedničkog susreta, razgovarao, pored predstavnika BiH, i sa predstavnicima Srbije i Crne Gore.

"Razgovarali smo o prioritetima u oblasti odbrane, ciljevima, mogućnostima.... o tome kako SAD može pomoći BiH, kako u finasijskom pogledu, tako i na druge načine. Sjedinjene Države jako cijene doprinos koji je BiH do sada dala u oblasti borbe protiv terorizma. U BiH je urađen fantastičan posao i mi u cijelosti podržavamo njezinaH da se pridruži NATO savezu", kazao je Fata.

Na pitanje kako u Pentagonu procjenjuju saradnju bh. jedinica i američkih snaga u Iraku Fata je rekao da su "veoma zadovoljni".

"Već je bilo šest smjena, uskoro će doći i sedma rotacija vojnika iz BiH. Oni imaju veliko znanje i iskustvo iz kojeg mnogo mogu učiti i naši vojnici. Naši zapovjednici na terenu rad vojnika iz BiH u Iraku ocjenjuju veoma visokim ocjenama. Mi jako cijenimo sve ono što BiH radi u Iraku", zaključio je pomoćnik ministra odbrane SAD-a Daniel Fata.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kazao je da je Bosna i Hercegovina tokom ovoga bilateralnog susreta imala priliku da predstavi sva dosadašnja dostignuća, iznese određene zahtjeve prema SAD-u, istakne vlastite prioritete za narednih nekoliko godina i da u tom smislu dogovori mehanizme daljnje saradnje.

"U okviru svega toga mi izražavamo punu zahvalnost za sve ono što je Amerika do sada napravila u stabilizaciji mira, u dimenzioniranju odbrane na nivou države, izvođenju odbrambene reforme, našem prijemu u Partnerstvo za mir, brzom kretanju ka NATO-u. Naš je cilj da našu zemlju pretvorimo od korisnika sigurnosnih i odbrambenih usluga u zemlju koja će pružati takve usluge, u partnera na međunarodnom planu. Hoćemo da dogradimo i ojačamo vlastite sposobnosti i da sa pozicije partnera učestvujemo u međunarodnoj saradnji", kazao je Cikotić.

O šustini i karekteru najpotrebnije američke pomoći oružanim snagama BiH Cikotić je rekao da je to "još uvijek pomoć u sferi donošenja određenih političkih odluka koje su pretpostavka konretnih odbrambenih promjena".

"Potrebna nam je međunarodna podrška priključivanju određenim institucijama, kao i konkretna pomoć u obrazovanju kadrova, u nabavci određenih stavki opreme i naoružanja, u održavanu tih stavki i u održavanju opreme i naoružanja koje već imamo. Potrebna nam je pomoć u višestrukoj razmjeni iskustava i pogleda u suočavanju sa vrlo kompleksnim savremenim sigurnosnim izazovima i prijetnjama", dodao je bh. ministar odbrane.

Ministar Cikotić je u utorak u State Departmentu i u Nacionalnom vijeću odbrane SAD-a učestvovao u razgovorima zajedno s ministrom odbrane Crne Gore Borom Vučinićem i pomoćnikom ministra za politiku odbrane Ministarstva odbrane Srbije Dušanom Spasojevićem.

Tokom boravka u Washingtonu Cikotić će održati i predavanje u organizaciji Atlantskog vijeća SAD-a, te imati bilateralne razgovore sa zvaničnicima State Departmenta

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: