Svijet
0

Prve žrtve poslije prekida vatre

FENA
Izraelski vojnici otvorili su danas vatru na grupu boraca Hezbollaha u južnom Libanu, u selu Hadatha, koji su navodno pokušali da pucaju na njih, i pogodili najmanje jednog od njih, objavila je izraelska vojska.

On je prva žrtva otkako je jutros u osam sati stupio na snagu prekid vatre, javio je najtiražniji izraelski list Jediot Ahronot u svom online izdanju. Ne zna se međutim je li pogođeni gerilac podlegao povredama.

Sukob se dogodio samo tri sata nakon stupanja na snagu primirja između Izraela i Hezbollaha.

U međuvremenu je najmanje jedno dijete poginulo, a 15 ljudi je ranjeno u eksploziji granate, kada se vratilo kući u južni Liban, poslije više od mjesec dana izraelskih zračnih napada, rekli su sigurnosni zvaničnici.

Libansko ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo saopćenje u kome se apeluje na civile da se ne vraćaju kućama dok vojna inženjerija ne provjeri ima li neeksplodiranih kasetnih bombi.

Prekid vatre tek je prvi korak u procesu koji uključuje razmještanje 15.000 libanskih vojnika i još toliko pripadnika snaga UN-a na poprištu borbi, u južnom Libanu. Izraelska vojska koja trenutno na području južnog Libana ima oko 30 hiljada vojnika, trebala bi relativno brzo početi s povlačenjem trupa. Namjera je da se snage vrate na liniju sjeverno od izraelske granice u roku od 10 dana, odnosno čim libanska vojska bude spremna za ulazak na to područje. Kad se dovrši to postupno razmještanje libanske vojske i snaga UN-a, izraelske trupe će se potpuno povući.