{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prve muslimanke vjenčane u Velikoj Britaniji traže politički azil

27.5.2013. u 11:39
9
91
Prve muslimanke vjenčane u Velikoj Britaniji traže politički azil
9
Prve muslimanke vjenčane u Velikoj Britaniji traže politički azil
Rehana Kausar i Sobia Kamar
Pakistanske lezbijke, koje su ušle u historiju kao prvi lezbijski par vjenčan u Velikoj Britaniji, sada moraju tražiti politički azil. Tvrde da će im životi biti ugroženi ukoliko se vrate u svoju zemlju.
Rehana Kausar (34) i Sobia Kamar (29) vjenčale su se u tradicionalnim bijelim vjenčanicama, a ceremoniji u Leedsu prisustvovali su njihovi advokati i dvoje prijatelja.

Kausar i Kamar, iz pakistanskih oblasti Lahore i Mirpur, sada tvrde da su primile prijetnje smrću iz Pakistana, gdje je homoseksualnost nezakonita i smatra se protivnom islamu. Prije vjenčanja su im čak i matičari savjetovali da dobro razmisle o svojoj odluci, zbog islamskih pogleda na homoseksualnost.

"Ova zemlja nam daje prava, a ovo je prilično lična odluka i nikoga ne bi trebalo biti briga šta radimo sa svojim privatnim životima. Problem u Pakistanu je taj što svi misle da mogu upravljati tuđim životima i odlučivati o tuđem moralu. To nije pravi pristup i mi se nalazimo u ovoj zemlji zbog naših vjerskih službenika koji su preoteli društvo koje je nekada bilo tolerantno i poštovalo slobode pojedinaca", izjavila je Kamar.

Pakistanski zakoni ne priznaju istospolne brakove, a ne postoje ni zakoni koji bi zaustavili diskriminaciju. Kamar i Kausar su se upoznale kao studentice u Birminghamu.

"Nisu imale islamsku ceremoniju, a nisu mogle ni pronaći imama koji bi sproveo tako kontroverznu ceremoniju. Vrlo su hrabre, budući da naša religija ne dozvoljava homoseksualnost. Životi su im ugroženi i ovdje, kao i u Pakistanu, i nema načina da se ikada vrate tamo", izjavio je jedan od članova porodice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: