Svijet
9

Prve muslimanke vjenčane u Velikoj Britaniji traže politički azil

Klix.ba
Rehana Kausar i Sobia Kamar
Rehana Kausar i Sobia Kamar
Pakistanske lezbijke, koje su ušle u historiju kao prvi lezbijski par vjenčan u Velikoj Britaniji, sada moraju tražiti politički azil. Tvrde da će im životi biti ugroženi ukoliko se vrate u svoju zemlju.

Rehana Kausar (34) i Sobia Kamar (29) vjenčale su se u tradicionalnim bijelim vjenčanicama, a ceremoniji u Leedsu prisustvovali su njihovi advokati i dvoje prijatelja.

Kausar i Kamar, iz pakistanskih oblasti Lahore i Mirpur, sada tvrde da su primile prijetnje smrću iz Pakistana, gdje je homoseksualnost nezakonita i smatra se protivnom islamu. Prije vjenčanja su im čak i matičari savjetovali da dobro razmisle o svojoj odluci, zbog islamskih pogleda na homoseksualnost.

"Ova zemlja nam daje prava, a ovo je prilično lična odluka i nikoga ne bi trebalo biti briga šta radimo sa svojim privatnim životima. Problem u Pakistanu je taj što svi misle da mogu upravljati tuđim životima i odlučivati o tuđem moralu. To nije pravi pristup i mi se nalazimo u ovoj zemlji zbog naših vjerskih službenika koji su preoteli društvo koje je nekada bilo tolerantno i poštovalo slobode pojedinaca", izjavila je Kamar.

Pakistanski zakoni ne priznaju istospolne brakove, a ne postoje ni zakoni koji bi zaustavili diskriminaciju. Kamar i Kausar su se upoznale kao studentice u Birminghamu.

"Nisu imale islamsku ceremoniju, a nisu mogle ni pronaći imama koji bi sproveo tako kontroverznu ceremoniju. Vrlo su hrabre, budući da naša religija ne dozvoljava homoseksualnost. Životi su im ugroženi i ovdje, kao i u Pakistanu, i nema načina da se ikada vrate tamo", izjavio je jedan od članova porodice.