Oko 2.500 ljudi marširalo ulicama
0

Prve dozvoljene demonstracije u Minsku nakon 2010. godine

FENA
Demonstranti na ulicama Minska (Foto: AFP)
Demonstranti na ulicama Minska (Foto: AFP)
Oko 2.500 pristalica bjeloruske opozicije okupilo se u nedjelju u Minsku na prvim dozvoljenim demonstracijama nakon predsjedničkih izbora u decembru 2010. godine, poslije kojih je uslijedila represija nad opozicijom.

Demonstranti su defileom obilježili proglašenje narodne republike Bjelorusije 1918. godine jer je to praznik koji opozicija tradicionalno slavi, a vlast ignorira.

Ovo je prvo dozvoljeno okupljanje otkako je 2010. godine ponovo izabran predsjednik Aleksandar Lukašenko, nakon čega je uslijedila represija i hapšenje nekoliko kandidata za predsjednika.

Demonstranti su nosili crvene i bijele zastave narodne republike, kao i zastave Evropske unije i transparente na kojim je pisalo "Sloboda za političke zatvorenike".

Predsjednik Lukašenko, na vlasti već 17 godina, prošle je sedmice ponovo optužio opoziciju da je u službi inozemstva i priznao da je napravio crnu listu opozicionera kojim je zabranjen izlazak iz Bjelorusije.

U intervju za rusku televiziju RT, on je objasnio da je ova odluka donesena kao odmazda onima koji su obavijestili Evropsku uniju o bjeloruskim zvaničniicma koji su učestvovali u represiji i koje je Bruxelles sankcionirao.

Evropska unija je u petak pojačala sankcije protiv bjeloruskog režima dodavši još 12 osoba i 29 preduizeća na listu onih kojima se neće izdavati viza i čija je imovina zamrznuta.