Najviše mandata
13

Prve ankete o izborima u Velikoj Britaniji: Konzervativci Borisa Johsona pobjeđuju

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Konzervativci u Velikoj Britaniji osvajaju ubjedljivu većinu na parlamentarnim izborima u ovoj državi, prema izlaznim anketama za BBC, ITV i Sky News.

Konzervativci Borisa Johnsona osvojili su 368 mandata, Laburisti Jeremyja Corbyna 191, Liberalni Demokrati 13 mandata, Škoti 55, Zeleni 1, a Nigel Farage 0.

Potrebno je napomenuti da su u protekla četiri izborna ciklusa ovakve ankete samo dvaput predvidjele konačne rezultate sa 100 postotnom sigurnošću.

Građani Velike Britanije izašli su jutros na treće opće izbore u zemlji u posljednje četiri godine.

Opći izbori održani su 2015. i 2017. godine, a ono što je također zanimljivo jeste da su ovo prvi opći izbori održani u decembru u posljednjih 100 godina.

Građani će birati 650 članova parlamenta, a u suštini, riječ je o bici između konzervativaca i laburista, odnosno desničara i socijaldemokrata, pa je predizborna kapmanja bila u znaku javnih debata između lidera i najprominentnijih predstavnika stranaka - premijera Borisa Johnsona i prvog čovjeka britanske ljevice Jeremyja Corbyna.

Johnson bi mogao imati uvjerljivu većinu u Donjem domu parlamenta, koja će mu omogućiti neometano usvajanje zakona, pa tako i onog koji se odnosi na izlazak iz EU.