U bolnici u Perthu
1

Prva žrtva koronavirusa u Australiji: Umro putnik sa kruzera Diamond Princess

E. Sk.
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši putnik broda za krstarenje Diamond Princess prva je žrtva koronavirusa u Australiji. On je umro u bolnici u Perthu nakon što je bio u karanteni u Japanu.

Riječ je o 78-godišnjem pacijentu koji je zajedno sa suprugom boravio na kruzeru Diamond Princess, gdje su se oboje zarazili, piše Reuters. Dijagnoza je postavljena prije deset dana dok je bio u izolaciji u Howard Springsu, u blizini Darwin.

Njegovoj supruzi, koja je u sedamdesetim godinama, također je prije nekoliko dana dijagnosticiran virus, no ona je u stabilnom stanju i nalazi se u bolnici.

Kod preko 700 putnika i članova posade kruzera utvrđen je koronavirus dok je brod bio zaustavljen pred lukom u Yokohami krajem februara, uključujući i šest ljudi koji su umrli.

Premijer Scott Morrison poručio je na Twitteru kako će vlada nastaviti činiti sve što može kako bi zaštitila Australce od koronavirusa.

"Nadgledamo i odgovaramo na informacije koje svakodnevno dobijamo. Nismo imuni, ali pripremljeni smo koliko god je to moguće i zajedno ćemo proći kroz ovo", kazao je Morrison.