{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva žena taksista u Afganistanu: Prijete mi, ali ja pošteno radim svoj posao

A
30.8.2014. u 11:34
100
35
Prva žena taksista u Afganistanu: Prijete mi, ali ja pošteno radim svoj posao
100
U Afganistanu, zemlji gdje su žene u značajnoj mjeri obespravljene i diskriminisane, prvi put u historiji te zemlje desilo se da žena upravlja taksi vozilom, javlja Anadolu Agency (AA).
Naime, Afganistanka Sara Bahai (40) je prva žena u historiji ove konzervativne i nerazvijene zemlje koja vozi taksi, posao koji su do sada mogli obavljati samo muškarci.

Ipak, Bahai u svome taksi vozilu prevozi samo žene kojima nije dozvoljeno da se kreću na javnom mjestu bez pratnje muške osobe u bližem srodstvu.

Inače, ova Afganistanka koja taksira u gradu Balkh koristi svoje lično vozilo prilikom taksiranja kako ne bi privlačila pažnju drugih osoba.

Ističe kako su žene u njenoj domovini nekada živjele kao i žene u Evropi ali su zbog pritiska talibana i terorističke organizacije Al-Kaida posljednjih godina žene u Afganistanu postale predmet sistemske diskriminacije i obespravljenosti.

Napominje kako posljednjih godina djevojčicama nije čak dozvoljeno ni da idu u školu kao njihove vršnjakinje u slobodnom i demokratskom svijetu.

Dodaje kako je uprkos teškim ekonomskim i socijalnim uslovima u kojoj je njena porodica živjela uspjela da završi fakultet.

“Talibani su ubili supruga moje sestre pa sam morala nakon toga izdržavati majku, sedam sestara i braće, kao i šestero djece od sestre koja je ostala bez muža. Samo sam ja radila od nas 15 članova porodice. Trudila sam se da radim što više kako bi imali šta da jedemo”, priča ova Afganistanka.

Ističe da nije uspjela ni da zasnuje porodicu zbog previše posla koji je obavljala dodajući da je poćela da radi kao taksista nakon što je položila vozački ispit.

Od pravog dana vožnje taksija suočila se sa vrlo negativnim kritikama pa čak i teškim uvredama. Ipak, ova uporna Afganistanka ističe kako je takvi postupci drugih osoba nisu obeshrabrili dodajući da će pokušati da bude uzor i drugim ženama u svojoj domovini koje žele da više učestvuju i doprinesu u javnom i društvenom životu.

Ističe da su joj talibani čak i prijetili zato što radi van kuće i što vozi taksi.

“Jedan dan sam primila telefonski poziv. Nepoznata osoba mi je kazala zar se ne stidim da kao jedna žena vozim taksi. Zaprijećeno mi je smrću ako nastavim da radim taj posao kao i da će mi biti zapaljeno vozilo. Poslije sam primila slične prijetnje, ali nisam odustala od svog posla koji radim pošteno”, ispričala je Bahai.

Napominje kako su žene u Afganistanu u velikoj mjeri marginalizirane ali i diskriminisane.

“Teško je biti žena u Afganistanu, otvoreno se krše prava žena. Svaki dan je sve više žena koje su žrtva nasilja unutar porodice. Svaki dan u ovoj zemlji umiru žene zbog nedovoljnih zdravstvenih uslova”, rekla je Bahai.

Ističe kako je u malim gradovima Afganistana i ruralnim dijelovima tabu da žene budu u društvu mušaraca s kojima nisu u srodstvu. Bahai napominje kako vjeruje da je svojim društvenim angažmanom bar donekle razbila ovu tabu temu.

Inače, ova Afganistanka se osim taksiranjem bavi i pčelarstvom, radi i kao učiteljica i predstavnica je lokalnog vijeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: