Svijet
0

Prva žena na čelu Južne Koreje

SRNA
Kandidat vladajućih konzervativaca Park Geun Hje pobijedila je na predsjedničkim izborima u Južnoj Koreji i izjavila da će njen trijumf doprinijeti ekonomskom oporavku zemlje.

Brojanje glasova još nije okončano, ali je njen protivkandidat iz redova Demokratske ujedinjene partije Mu Je In priznao poraz. Odziv glasača je bio veliki, a predizbornom kampanjom dominirale su teme iz oblasti ekonomije i socijalne politike.

Kombinovane ankete sa birališta pokazale su da je Park osvojila 50,1 posto glasova, a Mun 48,9 posto. Konačni zvanični rezultati očekuju se kasno večeras ili rano ujutru po lokalnom vremenu, prenio je BBC.

"Ova pobjeda je rezultat nade naroda da ćemo prevazići krizu i ostvariti ekonomski oporavak", rekla je Park u obraćanju svojim pristalicama u Seulu.

Park će na položaju šefa države zamijeniti svog stranačkog kolegu Li Mjung Baka, koji odlazi sa funkcije poslije petogodišnjeg mandata.

Južna Koreja je ovim izborima dobila prvu ženu na predsjedničkom položaju. U zemlji u kojoj se ubrzana modernizacija odvija uz čuvanje tradicionalnih konfučijskih vrijednosti mnogi kažu da će njena pobjeda dovesti do velikih društvenih promjena.

Park Geun Hje je kćerka bivšeg predsjednika Parka Čunga Hja i nekadašnjeg lidera vladajuće stranke Saenuri. Ona je formalno već bila prva dama Južne Koreje, kada joj je majka ubijena tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Park će se po stupanju na dužnost suočiti sa zahtjevima da reformiše velike porodične poslovne konglomerate koje je stvorio njen otac i zaštiti domaću privredu od globalne ekonomske krize.

Pristalice njenog liberalnog suparnika koji naginje ljevici kažu da Park pripada prošlosti i da slabo razumije turbulentnu prirodu savremene demokratske državne uprave.