Svijet
0

Prva željeznička veza dviju Koreja nakon 50 godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prva željeznička veza dviju Koreja bit će otvorena 11. decembra, nakon više od 50 godina, objavili su u petak premijeri dviju Koreja nakon trodnevnih razgovora u Seulu o ekonomskim pitanjima.

Dvije zemlje, odvojene Korejskim ratom 1950.-1953., povezivat će teretni željeznički promet između grada Munsana na Jugu i grada Bongdonga na Sjeveru, udaljenih dvadesetak kilometara, navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom u petak.

Željeznička linija opsluživat će industrijski kompleks koji se nalazi u pograničnom gradu Kaesongu, koji finansira Južna Koreja, a u kojem radi 13.000 Sjevernokorejaca u 22 južnokorejska preduzeća, javio je AFP.

Razgovori dvojice političkih dužnosnika, započeti u srijedu u Seulu, nastavak su historijskog samita iz Pjongjanga, održanog u oktobru, koji je zaključen objavljivanjem zajedničke deklaracije s ciljem promocije ekonomskog napretka Korejskog poluotoka.

Dva šefa država, Sjeverne Koreje Kim Jong-il i predsjednik Južne Koreje Roh Moo-hyun, dogovorila su se na samitu da pojačaju ekonomsku saradnju.