Svijet
0

Prva vijest o atentatu na Putina stigla iz ruske ambasade

FENA
Prve vijesti o mogućem atentatu na ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom njegovog boravka u Iranu potekle su od anonimnih dojava ruskoj ambasadi u Teheranu, javila je danas agencija Interfaks, pozivajući se na izvor iz "jedne od ruskih specijalnih službi".

Ta agencija, koja je također na osnovu izvora u ruskim specijalnim službama javila 14. oktobra da je u Iranu "nekoliko grupa terorista samoubica pripremalo atentat na Putina", navela je da je anonimni sagovornik saopćio da "predsjednik Rusije ne treba da putuje u Iran ako ne želi da na njega bude izvršen atentat".

"Kasnije su drugi ljudi telefonirali i na sličan način saopćavali da se terorističke grupe spremaju da ubiju šefa ruske države", rekao je obavještajni izvor Interfaksu i dodao da su "dobijene informacije o postojanju tri različite grupe terorista-samoubica, neposredno povezanih s međunarodnom terorističkom organizacijom".

"Te podatke iznio je čovjek koji je, po sopstvenoj tvrdnji, istupio iz jedne od grupa fanatika", rekao je sagovornik ruske agencije i dodao da su "zabrinjavajući podaci stizali tih dana" i od "izvora iz nekoliko drugih stranih zemalja".

Izvor Interfaksa naveo je i da je saradnja s iranskim specijalnim službama tokom pripreme posjete ruskog predsjednika, 16. oktobra, bila veoma dobra.

Zvanični predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohammad Ali Hoseini je vijesti o mogućoj pripremi atentata odbacio kao potpuno neosnovane i rekao da su "dio psihološkog rata koji pokreću neprijatelji da bi naškodili odnosima Rusije i Irana".

Ruski predsjednik je u Wiesbadenu, gdje je bio u dvodnevnoj posjeti pred put u Teheran, izjavio da neće odustati od posjete i učešća na samitu zemalja kaspijskog regiona, a nedavno je tokom obraćanja ruskom stanovništvu rekao da su prijetnje bile pokušaj da se osujeti njegova posjeta Iranu.