|

Prva vijest o atentatu na Putina stigla iz ruske ambasade

Prva vijest o atentatu na Putina stigla iz ruske ambasade
0
F
FENA
23.10.2007. u 22:01
0
komentara
0

dijeljenja
Prva vijest o atentatu na Putina stigla iz ruske ambasade
Prve vijesti o mogućem atentatu na ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom njegovog boravka u Iranu potekle su od anonimnih dojava ruskoj ambasadi u Teheranu, javila je danas agencija Interfaks, pozivajući se na izvor iz "jedne od ruskih specijalnih službi".
Ta agencija, koja je također na osnovu izvora u ruskim specijalnim službama javila 14. oktobra da je u Iranu "nekoliko grupa terorista samoubica pripremalo atentat na Putina", navela je da je anonimni sagovornik saopćio da "predsjednik Rusije ne treba da putuje u Iran ako ne želi da na njega bude izvršen atentat".

"Kasnije su drugi ljudi telefonirali i na sličan način saopćavali da se terorističke grupe spremaju da ubiju šefa ruske države", rekao je obavještajni izvor Interfaksu i dodao da su "dobijene informacije o postojanju tri različite grupe terorista-samoubica, neposredno povezanih s međunarodnom terorističkom organizacijom".

"Te podatke iznio je čovjek koji je, po sopstvenoj tvrdnji, istupio iz jedne od grupa fanatika", rekao je sagovornik ruske agencije i dodao da su "zabrinjavajući podaci stizali tih dana" i od "izvora iz nekoliko drugih stranih zemalja".

Izvor Interfaksa naveo je i da je saradnja s iranskim specijalnim službama tokom pripreme posjete ruskog predsjednika, 16. oktobra, bila veoma dobra.

Zvanični predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova Mohammad Ali Hoseini je vijesti o mogućoj pripremi atentata odbacio kao potpuno neosnovane i rekao da su "dio psihološkog rata koji pokreću neprijatelji da bi naškodili odnosima Rusije i Irana".

Ruski predsjednik je u Wiesbadenu, gdje je bio u dvodnevnoj posjeti pred put u Teheran, izjavio da neće odustati od posjete i učešća na samitu zemalja kaspijskog regiona, a nedavno je tokom obraćanja ruskom stanovništvu rekao da su prijetnje bile pokušaj da se osujeti njegova posjeta Iranu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.