Svijet
0

Prva posjeta Busha Afganistanu

FENA
Američki predsjednik George W.Bush stigao je u srijedu u Kabul u iznenadnoj posjeti Afganistanu, svojoj prvoj posjeti nakon svrgavanja talibanskog režima 2001., izvještava novinar AFP-a.

Predsjednik Bush, u pratnji državne tajnice Condoleezze Rice, stigao je nešto oko 13.00 sati u zračnu bazu Bagram, sjeverno od Kabula, potvrdio je glasnogovornik afganistasnke vlade.

Tokom svoje kratke, nepredviđene posjete u predsjedničkom programu, Bush će razgovarati s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i obići će američki kontingent stacioniran u Afganistanu.

Posjeta američkog predsjednika je čuvana u strogoj tajnosti sve do posljednjeg momenta iz sigurnosnih razloga. Afganistanske snage sigurnosti su raspoređene na ulicama Kabula, a stalno nadlijeću i vojni helikopteri.

Predsjednik Bush će se zadržati u Afganistanu samo nekoliko sati i nastavit će svoje putovanje prema Indiji, gdje ostaje tri dana a potom putuje za Pakistan.

SAD imaju kontingent od blizu 20.000 vojnika u Afganistanu, u okviru međunarodnih koalicionih snaga koje su protjerale talibane s vlasti 2001.