Svijet
3

Prva argentinska predsjednica se oprostila, hiljade ljudi plakalo u Buenos Airesu

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner održala je emotivni govor kojim se oprostila od svojih pristalica u Buenos Airesu. Poručila je narodu da, ukoliko izabrani ne ispune obećanja, izađu na ulice i smijene ih.

"Vjerujemo u ono što smo postigli i potreban nam je pozitivan stav da osiguramo da te stvari ne budu uništene. Kada osjetite da su vas oni za koje ste glasali i kojima ste dali povjerenje izdali, podignite zastave", kazala je.

Fernandez nije prisustvovala polaganju zakletve novog predsjednika Mauricija Macrija koji je pobijedio na izborima prošlog mjeseca i obeća da će u Argentini nastupiti nova era promjene i pomirenja. To je prvi put od vojne diktature u Argentini da predsjednik nije prisustvovao inauguraciji novog.

"Ne smijem govoriti mnogo jer se nakon ponoći pretvaram u bundevu", našalila se Fernandez jer je njen mandat upravo i istekao tačno u ponoć. Ovlast se prenosi na glasnogovornika Senata koji će biti privremeni predsjednik 12 sati.

Fernandez i njen muž su vodili Argentinu 12 godina. Postala je omiljena u toj zemlji ali i svijetu jer je poboljšala i proširila sistem socijalnih naknada, nacionalizovala neke firme i uvela nova građanska prava poput gay brakova.

Macri, bivši gradonačelnik Buenos Airesa i predsjednik fudbalskog kluba Boca juniors, pobijedio Fernandezinog kandidata za predsjednika Daniela Sciolija sa 51,4 posto osvojenih glasova. On je prvi lider desničara koji je pobijedio na izborima otkako se Argentina vratila demokratiji. Nije detaljno predstavio svoj ekonomski plan, ali je rekao da će uvesti radikalne promjene kako bi povratio povjerenje tržišta.

Ipak, Fernandezina stranka i dalje ima većinu mjesta u parlamentu što bi moglo otežati korak ka velikim promjenama.

Fernandez je uprkos teškoj zdravstvenoj situaciji ostala na vlasti sve vrijeme. U narodu je poznata kao vesela žena koja je voljela plesati na političkim skupovima.

Cristina Elisabet Fernández, rođena 1953. godine, poznata i po nazivu Cristina Kirchner je argentinska političarka i trenutna predsjednica Argentine. Ona je bivša žena nekdašnjeg predsjednika Argentine, Néstora Kirchnera i bivša senatorica za pokrajinu Buenos Aires.

Fernández je svoju političku karijeru počela sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Izabrana je za direktoricu provincijalne legislature Santa Cruza 1989. godine, a potom ponovno izabrana za istu funkciju 1993. godine.

Godine 2007. godine postala je prva žena predsjednica u historiji Argentine, zamijenivši tako na toj funkciji svoga muža Nestora Kirchnera. Kirchner dobila je skoro 44 posto glasova, blizu 22 posto više od svoje najveće rivalke, Elise Carrio.

Na izborima 2011. godine je uvjerljivo pobijedila ostale kandidate i tako osigurala i svoj drugi mandat. U decembru je objavljeno da ima rak štitnjače, a nakon uspješne operacije, bolest je danas daleko iza nje.