Dick Marty Evropljanima
0

Pružite azil zatvorenicima Guantanama

FENA
Švicarski pravnik Dick Marty, bivši izvjestilac Vijeća Evrope o tajnim letovima tajne američke službe CIA-e, zatražio je u srijedu od "svih evropskih zemalja", koje su kritikovale Guantanamo, da naprave napor i pruže azil zatvorenicima američkog vojnog logora.

"Problem je taj što se ne zna kako zatvoriti Guantanamo", kako se na to obavezao američki predsjednik Barack Obama, izjavio je ovaj ekspert u domenu ljudskih prava za švicarsku agenciju ATS.

Odmah nakon inauguracije, predsjednik Barack Obama je zatražio prekid sudskih procesa pred vanrednim sudovima Guantanama za 120 dana, što predstavlja problem za prihvat zatvorenika.

Situacija je izuzetno teška, ocijenio je ovaj švicarski senator, autor značajnih izvještaja o pritvorskim centrima CIA-e u Evropi i ilegalnim prebacivanjima osumnjičenika prema bazi Guantanamo.

Ustvari, azil u SAD-u izgleda da bi se "teško mogao podržati" sve dok se većina od 200 do 300 zatvorenika Guantanama ne može vratiti u svoje zemlje, jer one odbijaju da ih prihvate ili im tamo prijeti smrtna kazna, objasnio je švicarski senator.

Ako bi ih SAD prihvatio, oni bi bili izloženi pravosudnim komplikacijama, jer bi zatvorenici mogli tražiti nadoknade za nelegalno držanje u zatvoru, smatra Marty.