Svijet
0

Prozapadna koalicija pobjednik ukrajinskih izbora

FENA
Izgleda da su lideri prozapadnih stranaka iz Narandžaste revolucije Viktor Juščenko i Julija Timošenko osvojili tijesnu većinu na ukrajinskim parlamentarnim izborima. Prvi rezultati sugeriraju da bi njihovi kombinirani osvojeni glasovi mogli imati prednost nad glasovima koje je dobio proruski premijer Viktor Janukovič.

On je osvojio 35,5 posto glasova, dok je blok Julije Timošenko drugi s 31,5 posto glasova, sudeći po prvim rezuiltatima.

Juščenko, koji je predsjednik države, dobio je samo 13,5 posto glasova, alio se sada očekuje da uđe u pregovore oko koalicije s Timošenko.

Dopisnica BBC-ja iz Kijeva Helen Fawkes javlja da su natezanja oko koalicije nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora trajala mjesecima i gurnula su Ukrajinu u političku krizu koja je dovela do sazivanja posljednjih prijevremenih izbora.

Uoči objave zvaničnih rezultata u ponedjeljak, Janukovič je odbio priznati poraz svoje Stranke regija.

Prijevremeni izbori - treći nacionalni izbori održani u tri godine - sazvani su u pokušaju razriješenja dugotrajne borbe za vlast između Juščenka i Janukoviča, koji se zalaže za bliže veze s Moskvom.

Juščenko i Timošenko postigli su sporazum u posljednji čas prije izbora da oforme koaliciju u parlamentu, na osnovu koga bi predsjednik imenovao Timošenko za premijerku.

Slaveći nakon objave prvih rezultata, Timošenko je izjavila novinarima:

"Vjerujem da niko ne može umanjiti ili uništiti pobjedu koju je Ukrajina ostvarila. Sve će se odvijati kako treba. Pitanje je sedmica kada će naša nova vlada održati svoju prvu konferenciju za novinare".

Janukovič je, međutim, odbio priznati poraz.

"Kao pobjednici ovih izbora - i siguran sam da ćemo imati snažan rezultat - imamo pravo da formiramo koaliciju", izjavio je on.

Janukovič bi mogao pokušati formirati koaliciju sa svojim saveznicima u Komunističkoj partiji Ukrajine, koja je osvojila 5,1 posto glasova, i sa strankom bivšeg predsjednika parlamenta Volodimira Litvinjina koja je osvojila 3,7 posto glasova, sudeći po prvim rezultatima.

Juščenko i Timošenko, međutim, zajedno bi imali još dovoljan broj glasova da osiguraju najmanje 226 mjesta u parlamentu - tijesnu većinu u parlamentu koji broji 450 mjesta.