Stiže li plin napokon?
0

Protokol u Kijevu potpisan na nižem nivou

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
S novim ukrajinskim potpisom na odredbe sporazuma o posmatračkoj misiji ispunjeni su svi uvjeti Rusije za obnovu dotoka gasa ka Evropskoj uniji, izjavio je ponedjeljak u ime Predsjedništva EU-a češki ministar industrije Martin Riman.

"Smatramo da odrednice koje su potpisali Moskva i Kijev valjane. Ukrajinska deklaracija neće i ne može promijeniti detalje odrednica", rekao je Riman prije početka sastanka Vijeća ministara energetike EU-a.

On je podsjetio da je Rusija imala dva uvjeta za obnovu dostave gasa - potpisivanje odrednica i početak rada posmatrača, prenijele su agencije.

"Dodatni uvjet je bio da odrednice moraju biti potpisane bez ukrajinske deklaracije. Imam informaciju da je jutros ukrajinska strana ponovno potpisala odredbe bez ukrajinske deklaracije", rekao je Riman.

"Sada su ruski uvjeti u potpunosti ispunjeni i Rusija nema razloga da odmah ne obnovi dotok gasa", naglasio je češki ministar.

On je istaknuo da će na današnjem ministarskom sastanku EU pozvati Rusiju da obnovi dotok gasa.

Istovremeno je pres-sekretar ruskog premijera Dmitrij Peskov izjavio u Moskvi da je Rusija sa strahovanjem prihvatila to što je protokol o kontroli tranzita gasa potpisan u Kijevu na nižem nivou, ali je spremna obnoviti isporuke čim se uvjeri u legitimnost potpisanog dokumenta i nakon početka nadgledanja tranzita gasa preko Ukrajine.

"Čim se uvjerimo da je dokument pravosnažan i da je posmatračka misija počela raditi, Gazprom će obnoviti dostavu gasa", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenijela je agencija RIA Novosti.

On je kazao kako izgleda čudnom činjenica da je protokol potpisan na nižem nivou - potpredsjednika ukrajinske vlade i zamjenika predsjednika Naftogaza.

Ruski mediji su javili ranije da su u Kijevu, bez prisustva novinara, protokol o međunarodnoj kontroli tranzita gasa - bez ranijih dodatnih primjedbi, potpisali zamjenik ukrajinskog premijera Grigorij Nemirja i zamjenik čelnika Naftogaza Vladimir Trikolič.

Peskov je rekao da su već postojali presedani kada su ukrajinski sudovi stavljali pod sumnju ovlaštenja zvaničnika - potpisnika dokumenata koja su se odnosila na tranzit gasa.

Prethodnu varijantu protokola koji nije zadovoljio Rusiju potpisala je ukrajinska premijerka Julija Timošenko, navela je agencija RIA Novosti.