{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protokol iz Kyota slavi prvi rođendan bez SAD-a

F
15.2.2006. u 21:46
0
0
Protokol iz Kyota slavi prvi rođendan bez SAD-a
0
Protokol iz Kyota slavi prvi rođendan bez SAD-a
Protokol iz Kyota, prvi veliki korak koji je međunarodna zajednica poduzela u borbi protiv zagrijavanja atmosfere, obilježava u četvrtak godišnjicu stupanja na snagu ali bez Sjedinjenih Država, koje su najveći svjetski onečišćivač, ali Kyotu nisu pristupile.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Protokol, koji su 1997. godine potpisale 34 industrijske zemlje u Kyotu (Japan), stupio je na snagu 16. februara 2005. i najvažniji je od oko 220 međunarodnih sporazuma o problemima okoliša.

Države potpisnice Protokola obavezale su se ograničiti emisije plina s učinkom staklenika što se razvijaju korištenjem fosilnih energenata kao što su ugljen i nafta kako bi se do godine 2012. razina tih plinova vratila na kvotu od 5,2 posto kakva je bila 1990. godine.

Protokol obavezuje samo industrijski razvijene zemlje, koje u cjelokupnoj svjetskoj emisiji ugljičnog dioksida u atmosferu sudjeluju s otprilike 56 posto. No dokument su potpisale i 124 zemlje u razvoju, a među njima su snažne zemlje u razvoju Kina i Indija, veliki svjetski onečišćivači, ali koje nisu obvezne smanjivati emisije.

Sjedinjene Države ispuštaju u atmosferu 25 posto od ugljičnog dioksida u svijetu, no one su odbacile Protokol uz obrazloženje da bi takve obaveze mogle oslabiti američko gospodarstvo. Australija je podržala Amerikance.

Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, održana u decembru u kanadskom Montrealu, omogućila je tek simboličan napredak. Predstavnici SAD-a tada su samo pristali na ideju o neformalnim razgovorima u cilju "dugoročne suradnje kako bi se svijet suočio s klimatskim promjenama".

Konferencija u Montrealu je, međutim, odlučila da će nakon isteka važnosti Protokola iz Kyota, a to je 2012. godine, razmatrati nove obveze smanjivanja emisija plinova s učinkom staklenika.

Brojni znanstvenici, međutim, smatraju da je potrebno učiniti znatno više. Trenutno razdoblje atmosferskog zagrijavanja najsnažnije je dosad ali i najdulje od 19. stoljeća, pokazala je studija čiji su autori klimatolozi Timothy Osborn i Keith Briffa sa sveučilišta East Anglia u Britaniji.

Osim želje da se SAD vrati pregovaračkom stolu o klimi, svijet se mora pozabaviti i pitanjem kako zemlje u razvoju priključiti naporima za smanjenjem emisije štetnih plinova a da se pritom ne zakoči njihov gospodarski napredak.

Protokol iz Kyota, prenosi Hina, dao je i prvi odgovor na to pitanje jer omogućuje nekoj industrijski razvijenoj zemlji da dio svojih obaveza smanjenja ispuni ulaganjem u "čistu" energiju u nekoj od zemalja u razvoju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: