Poruka Vijeća Evrope
0

"Protjerivanje Roma iz Francuske je bilo diskriminirajuće"

FENA
Kolektivno protjerivanje Roma iz Francuske u ljeto 2010. godine bilo je "diskriminirajuće" i "suprotno ljudskim pravima" jer se temeljilo na etničkom porijeklu osoba, ocijenilo je u četvrtak Vijeće Evrope navodeći da se radi o "teškom kršenju ljudskih prava".

Ove mjere su predstavljale kršenje prava na stanovanje i garancija koje se odnose na protjerivanje, a koje su upisane u Evropsku socijalnu povelju, zaključio je Evropski odbor za socijalna prava, organizacija zadužena da brine o poštivanju ove povelje.

Ovaj Odbor, kojem se obratila jedna evropska nevladina organizacija sa sjedištem u Ženevi, otkriva da su se kontroverzne evakuacije odvijale "u klimki etničke diskriminacije i prisile".

U vezi s ovom odlukom, odbor ministara Vijeća Evrope, koji broji 47 država članica, zatražio je ove sedmice od Francuske da "navede koje mjere su poduzete ili se o njima razmišlja, da bi se otklonilo ovo kršenje", precizirao je prilikom suseta s novinarima u Strasbourgu Regis Brillat, izvršni sekretar Odbora.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova sastavilo je kontroverzni dopis u augustu 2010. godine u kojem od snaga reda traži da evakuiraju "prioriteno" kampove Roma. Ministarstvo ga je u septembru zamijenilo novim tekstom u kojem se ne navodi etničko porijeklo stanovnika u kampovima. Ova izmjena nije izazvala blagonaklonost u očima Vijeća Evrope.

"Odbor je smatrao, kada je donio odluku u junu 2011. godine, da situacija kakva je u Francuskoj u ovom trenutku još uvijek krši povelju, izjavio je Brillat.