{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Protjerivanje Roma iz Francuske je bilo diskriminirajuće"

F
10.11.2011. u 16:51
0
2
"Protjerivanje Roma iz Francuske je bilo diskriminirajuće"
0
"Protjerivanje Roma iz Francuske je bilo diskriminirajuće"
Kolektivno protjerivanje Roma iz Francuske u ljeto 2010. godine bilo je "diskriminirajuće" i "suprotno ljudskim pravima" jer se temeljilo na etničkom porijeklu osoba, ocijenilo je u četvrtak Vijeće Evrope navodeći da se radi o "teškom kršenju ljudskih prava".
Ove mjere su predstavljale kršenje prava na stanovanje i garancija koje se odnose na protjerivanje, a koje su upisane u Evropsku socijalnu povelju, zaključio je Evropski odbor za socijalna prava, organizacija zadužena da brine o poštivanju ove povelje.

Ovaj Odbor, kojem se obratila jedna evropska nevladina organizacija sa sjedištem u Ženevi, otkriva da su se kontroverzne evakuacije odvijale "u klimki etničke diskriminacije i prisile".

U vezi s ovom odlukom, odbor ministara Vijeća Evrope, koji broji 47 država članica, zatražio je ove sedmice od Francuske da "navede koje mjere su poduzete ili se o njima razmišlja, da bi se otklonilo ovo kršenje", precizirao je prilikom suseta s novinarima u Strasbourgu Regis Brillat, izvršni sekretar Odbora.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova sastavilo je kontroverzni dopis u augustu 2010. godine u kojem od snaga reda traži da evakuiraju "prioriteno" kampove Roma. Ministarstvo ga je u septembru zamijenilo novim tekstom u kojem se ne navodi etničko porijeklo stanovnika u kampovima. Ova izmjena nije izazvala blagonaklonost u očima Vijeća Evrope.

"Odbor je smatrao, kada je donio odluku u junu 2011. godine, da situacija kakva je u Francuskoj u ovom trenutku još uvijek krši povelju, izjavio je Brillat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: