Venecuela
0

Protjerana dva člana HRW-a jer su kritizirala Chaveza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Venecuela je u petak iz zemlje hitno protjerala dvojicu aktivista organizacije Human Rights Watch čije je sjedište u SAD-u, jer su predsjednika države Hugu Chaveza optužili za političku netoleranciju i podrivanje demokratije u proteklom desetgodišnjem razdoblju koliko je na vlasti.

U programu državne televizije prikazana je videosnimka dužnosnika koji čita odredbu o protjerivanju aktivista Josea Migeula Vivanca i Daniela Wilkinsona. Na njoj se vidi kako oni pakiraju putne torbe te ih vladini dužnosnici ispraćaju do aviona, u koji se obojica ukrcavaju.

Taj potez još više ističe netolerantnost ljevičarskog vođe na međunarodne kritike te može dovesti do još većih trzavica u vezama između glavnog venecuelskog kupca nafte SAD-a, samo sedmicu dana nakon što je Chavez odlučio iz zemlje protjerati i američkog ambasadora.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u četvrtak je venecuelsku vlast nazvala autokratskom.

Iako je Human Rights Watch poznat kao neovisna skupina, Chavez tvrdi da njezini članovi surađuju s Bushevom administracijom u kampanji čiji je cilj zbaciti ga s položaja te ne obraća pozornost na pokušaje američke vlade da pomogne toj južnoameričkoj zemlji u smanjenju općeg siromaštva.

"Te grupe, čiji su članovi odjeveni kao borci za ljudska prava, zapravo finansiraju Sjedinjene Države", kazao je venecuelski ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro, prenosi Hina. "Oni se drže politike napada na zemlje koje grade nove ekonomske modele", kazao je.