{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Protivljenje Americi, podrška Al-Qaidi" - rezultati ankete u četiri islamske zemlje

F
26.4.2007. u 19:23
0
0
"Protivljenje Americi, podrška Al-Qaidi" - rezultati ankete u četiri islamske zemlje
0
"Protivljenje Americi, podrška Al-Qaidi" - rezultati ankete u četiri islamske zemlje
Nova anketa provedena u četiri veće muslimanske zemlje pokazuje da velika većina ljudi u tim zemljama vjeruje da je glavni cilj vanjske politike Sjedinjenih Država potkopavanje islamske vjere.
Anketu je proveo Centar za međunarodne i sigurnosne studije Univerziteta Maryland, a ispitano je više od 4 hiljade osoba u Egiptu, Pakistanu, Indoneziji i Maroku. Te četiri zemlje se smatraju američkim saveznicama u islamskom svijetu.

Steven Kull, direktor Programa Odjela za vanjsku politiku na Univerzitetu Maryland, tvrdi da većina muslimana ispitanih u navedenim zemljama imaju pretežito nepovoljno mišljenje o vladi Sjedinjenih Država. 'Ono što većina Amerikanaca doživljava kao borbu protiv terorizma, nakon napada od 11. septembra, muslimani smatraju napadom na njihovu vjeru', kaže Steven Kull.

"Velika većina njih tvrdi da je cilj Sjedinjenih Država najvjerojatnije da oslabi i podijeli islamski svijet. Ovaj se ton i osjećaj pritiska snažno iskazuje u anketama. Mi možda mislimo da je rat protiv terorizma usredotočen na teroriste, no u ovom drugom dijelu svijeta postoji jasan stav da je to rat protiv islama”, kaže Kull.

Sudeći prema anketi, većina ispitanika ima podijeljeno mišljenje o terorističkoj organizaciji al-Qaida. Najveći broj njih slaže se s ciljem al-Qaide da izbaci američke vojne snage iz muslimanskih zemalja. No, ispitanici su dodali da se skupine poput al-Qaide služe nasiljem protiv civila i time 'krše osnovna načela islama'. Međutim, velik broj ispitanika odobrava napade na američke vojnike u Iraku, Afganistanu i u Perzijskom zaljevu.

Steven Kull izražava zabrinutost nad rezultatima koji pokazuju da postoji značajna podrška napadima al-Qaide i drugih skupina na američke jedinice u toj regiji. Iz ankete se može vidjeti i da velika većina ispitanika podržava jačanje uloge islama u njihovom društvu. Dok su vrlo oprezni u vezi sa širenjem zapadnjačkih vrijednosti, većina ispitanih u svakoj zemlji ipak vjeruje da je demokratski politički sistem, za njihovu državu, 'dobar način upravljanja', prenosi Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: