Kina
0

Protiv umjetnika i aktiviste Ai Weiweija vodi se istraga zbog privrednog kriminala

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saoćilo je u četvrtak da se protiv uhapšenog umjetnika i aktiviste Ai Weiweija vodi istraga "u skladu sa zakonom" zbog "sumnje da je počinio privredni kriminal".
  • Ai Weiwei je uhapšen pod sumnjom da je počinio privredni kriminal. Odjeljenje javne sigurnosti trenutno provodi istragu, rekao je na pres-konferenciji predstavnik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei, prenosi Reuters.

  • Kina je zemlja u kojoj se vlada u skladu sa zakonom i mi ćemo postupati prema zakonu, rekao je Hong.

Avangardni umjetnik Ai, koji je učestvovao u dizajniranju olimpijskog stadiona u Pekingu Ptičije gnijezdo, poznat je po međunarodnoj umjetničkoj karijeri i oštrim kritikama vlasti.

Državna novinska agencija Xinhua nije objavila druge detalje o optužbi protiv Aija koji je zadržan u nedjelju na aerodromu u Pekingu prilikom čekiranja za odlazak u Hong Kong.

Njegovo hapšenje izazvalo je osude organizacija za zaštitu ljudskih prava i zapadnih zemalja.

Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka i Britanija, priključile su se prethodnih dana Amnesty Internationalu i drugim organizacijama u zahtjevima za oslobođenje Ai Weiweija.

Kineska štampa je, dok u zemlji još nije objavljeno da je Ai uhapšen, napala zapadne vlade što traže oslobođanje uhapšenog kineskog umjetnika, rekavši da on testira granice kineskog zakona i da će za to platiti cijenu.

U komentaru Global Timesa, koji izdaje partijski list Jenmin Jibao, navodi se da je međunarodni pritisak na Kinu "svjestan pokušaj podrivanja društvene stabilnosti zemlje".

Zvaničnici i kineska policija nisu komentarisali slučaj, ali porodica, organizacije za zaštitu ljudskih prava i zapadne zemlje smatraju da je poznati kritičar kineskih vlasti uhapšen u okviru kampanje izolovanja poznatijih disidenata i aktivista kako bi se spriječili eventualni protesti slični onima u arapskim zemljama.

Posljednjih sedmica na stranim internetskim stranicama na kineskom jeziku upućivani su pozivi za organizovanje protestnih skupova i šetnji po većim gradovima, ali je odziv bio slab, a policija je poduzela strožije mjere kontrole aktivista.

Global Times je istakao da zapadne vlade koriste slučaj Aija kako bi napale stanje ljudskih prava u Kini, čak i ako oni ne znaju šta se desilo s njim, ili koji zakon je prekršio.

List piše da "ponašanje Zapada ima za cilj da skrene pažnju kineskog društva i pokuša da promjeni sistem vrijednosti kineskog naroda".