{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protiv siromaštva - gotovinom

F
16.8.2007. u 21:56
0
0
Protiv siromaštva - gotovinom
0
Protiv siromaštva - gotovinom
Vlasti u New York Cityju uskoro će započeti provedbu programa protiv siromaštva koji će dobro ponašanje nagraditi – gotovinom. Pristalice ovog plana tvrde kako će on pomoći ljudima da se izvuku iz siromaštva. Njegovi protivnici, s druge strane, tvrde da isplaćivanje novca kao nagrade za neke osnovne ljudske odgovornosti ne rješava glavne uzroke siromaštva.
Ovaj probni plan, koji je inicirao gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, počet će u septembru i trajati dvije godine. Program će uključiti oko 14 hiljada sudionika iz nekih najsiromašnijih njujorških četvrti, a finansirat će ga razne fondacije te sam Bloomberg.

Ako se pokaže uspješnim, vlada će ovaj plan uvesti kao svoj službeni program za koji će se izdvajati iz poreza.

Prema riječima gradonačelnika Bloomberga, cilj ovog programa je ublažiti neke finansijske prepreke s kojima se suočavaju siromašne obitelji, poput gubitka u nadnicama kad djecu trebaju odvesti na liječnički pregled. U takvim bi slučajevima ovaj program dodijelio roditeljima sumu u vrijednosti do 50 dolara.

I studenti će biti uključeni u ovaj program: oni koji poboljšaju svoje rezultate u testovima bit će nagrađeni sumom do 350 dolara. A odrasli uposlenici koji uspiju zadržati posao s punim radnim vremenom moći će dodatno zaraditi i do 150 dolara mjesečno.

Ako se sve zbroji, ove nagrade dostižu godišnji iznos između tri i šest hiljada dolara. Granica siromaštva u Sjedinjenim Državama je trenutno nešto viša od 17 hiljada dolara godišnje za tročlanu obitelj.

Zamjenica njujorškog gradonačelnika zadužena za zdravstvene i humane usluge Linda Gibbs je kazala kako će ovaj pokusni program ispitati da li će novčane nagrade moći pomoći ljudima koji su okruženi finansijskim poteškoćama, prenosi VoA.

"Da li finansijski stimulans može promijeniti ljudsko ponašanje? Obitelji ponekad imaju dva stalna posla istovremeno ili pak odgajaju troje ili četvero djece. Odluka, naprimjer, o odlasku na roditeljski sastanak često je odluka o tome da li ostaviti dijete kod kuće bez pazitelja ili pak ne otići na posao gdje su ti roditelji plaćeni po satu. Ovaj plan pokušava promijeniti dinamiku svake takve odluke", kazala je Gibbs.

Novčane nagrade dodjeljivat će se i da bi se osigurala rutinska zdravstvena njega. Obitelji će biti u mogućnosti zaraditi između 25 i 50 dolara mjesečno ako će moći dokazati da im djeca pohađaju školu u 95 posto slučajeva. A odrasle osobe koje završe obuku za posao, ili neki novi tečaj, primit će nagradu u iznosu od 400 dolara.

No, takav pristup ima, naravno, i svoje kritičare. Neki od njih tvrde da program ne rješava glavne uzroke siromaštva ni finansijske nejednakosti u socijalnoj strukturi Sjedinjenih Država, kao što su nedostatak zdravstvene zaštite i beneficija za uposlenike koji rade punu satnicu.

Znanstvenica na njujorškom Institutu za politološka istraživanja Heather Mac Donald ne misli da će ovaj program promijeniti ponašanje, već da će imati sasvim suprotan efekt: "Mislim da bi to mogao biti najdestruktivniji sustav socijalne skrbi koji je ikada osmišljen jer pokušava platiti za ponašanje koje bi trebalo biti dio svakodnevne odgovornosti prema samom sebi, kao i prema svojoj djeci."

Bloombergove pristalice ističu da New York nije prvo mjesto koje će u borbi protiv siromaštva koristiti novčane nagrade. On je u aprilu otputovao u Meksiko kako bi proučio sličan program.

U tome planu, koji je počeo kao skromna inicijativa u ruralnom dijelu zemlje 1997. godine, sada sudjeluje pet miliona kućanstava, a pripisuje mu se smanjenje siromaštva te poboljšanje zdravstva i naobrazbe u regijama u kojima je proveden. Slični programi postoje i u Brazilu, Turskoj, Hondurasu i Malaviju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: