Svijet
0

Protesti zbog vojne vježbe snaga SAD-a i Indije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Početak zajedničke vojne vježbe pomorskih snaga SAD-a, Indije, Japana, Australije i Singapura u Bengalskom zaljevu propraćen je protestima komunista, koji su uzvikivali antiameričke parole.

"Borba protiv imperijalizma će se nastaviti", uzvikivali su protestanti, koji su autobusima iz Kalkute krenuli u lučki grad Vishahapatnam, u čijoj je blizini mjesto održavanje vježbi.

U Bengalski zaljev stigla su 24 ratna broda, javio je AP, dodajući da će vježba trajati četiri dana.

Odlazak nove grupe protestanata u zonu vježbi najavljen je za sutra, a za nedjelju je u Vaishapatnamu predviđen veliki protestni skup.

"Svaki pokušaj vezivanja Indije za SAD u vanjskoj politici bit će neprihvatljiv", ističe se u saopćenju Komunističke partije Indije (marksista), koja je organizator protesta.

Podrška ove partije je od suštinskog značaja za održavanje vlade premijera Manmohana Singa.

Osim što se protivi indijsko-američkoj vojnoj vježbi, ova partija iskazuje protivljenje i nuklearnom paktu SAD-a i Indije, ističući da se njime ruši indijski nuklearni program i nezavisna vanjska politika New Delhija.

Komandir u američkoj Pacifičkoj komandi admiral Timoti Keting pohvalio je prošlog mjeseca vojnu saradnju Indije i SAD-a, ističući da je "dobra i da se unapređuje".