Ukrajina
0

Protesti zbog sporazuma s Rusijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko hiljada Ukrajinaca okupilo se u subotu ispred parlamenta u Kijevu radi protesta protiv sporazuma, potpisana ove sedmice, o ostanku ruske flote s Crnog mora u Krimu, na jugu njihove zemlje, do 2042. godine.

Neki demonstranti pristalice su prozapadne opozicije, drugi su došli nezavisno. Istaknuli su nacionalne zastave i transparente na kojima je pisalo "Ruska flota van iz Crnog mora" i "Ne ugrožavanju nacionalnog suvereniteta".

Novi ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič potpisao je u srijedu s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim sporazum o 25-godišnjem produženju najma baze ruske flote s Crnog mora u Krimu, na jugu Ukrajine, koji je istjecao 2017.

Zauzvrat je Kremlj najavio smanjenje za 30 posto cijene ruskog plina, što je važno postignuće za vladu te zemlje čija je ekonomija zabilježila pad od 15 posto prošle godine i s poteškoćama izlazi iz krize.

Tu su odluku jednoglasno osudili prozapadni pokreti koji optužuju vlast da izdaje nacionalne interese i pozivaju na smjenu predsjednika.