Bugarska
0

Protesti zbog planiranog zatvaranja državnih bolnica

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Liječnici, medicinske sestre i građani protestirali su u ponedjeljak diljem Bugarske zbog plana da se tokom februara zatvori 21 državna bolnica u zemlji zbog manjka specijalista, medicinske opreme i novca.

U sklopu planirane reforme zdravstvenog sustava bugarski dužnosnici su planirali zatvoriti još oko 130 bolnica ili ih pretvoriti u manje medicinske centre, a s obrazloženjem da balkanskim zemljama trebaju manji, ali suvremeniji klinički centri visokokvalitetnih medicinskih usluga, javila je britanska agencija Reuters.

Novi protesti diljem zemlje planirani su ove sedmice, a nezadovoljni Bugari su najavili da će blokirati glavne autoceste.

U Bugarskoj je smanjeno izdvajanje za zdravstvenu zaštitu i svedeno je na 2,6 miliona leva, što iznosi oko 4,2 posto ovogodišnjeg društvenog bruto proizvoda i predstavlja polovicu onoga što izdvajaju bogatije evropske zemlje.

Službena Sofija je istovremeno pooštrila kriterije za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i kao rezultat te mjere 380.000 ljudi u posljednje tri godine izgubilo je pravo zbog tromjesečnog neuplaćivanja socijalnog osiguranja.

Tome treba dodati manje izdvajanje iz proračuna u državni fond za nacionalno zdravstveno osiguranje, zbog povećanog izdvajanja za lijekove i većih bolničkih troškova kao i zbog starenja bugarske nacije.