Svijet
3

Protesti u Ukrajini i Sjevernom Kavkazu zbog filma "Nevinost muslimana"

SRNA
Na ruskom Sjevernom Kavkazu i u Ukrajini demonstranti su se pridružili talasu protesta zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana“.

Lokalni tužilac rekao je da su organizovani protesti u Sjevernom Kavkazu, ali nije želio da precizira lokaciju, tačan datum, kao ni broj učesnika, navodi RIA Novosti.

Nekoliko internet provajdera u Čečeniji blokiralo je pristup sajtu "YouTube“, preko kojeg je emitovan film "Nevinost muslimana“.

Vlasnik najveće ruske društvene mreže Vk.com Pavel Durov naredio je ove sedmice da se uklone svi linkovi za film sa njegove mreže.

Zahtjev tužioca da se zabrani "Nevinost muslimana“ kao ekstremistički razmatraće sud u Moskvi naredne sedmice.

Oko 700 muslimana demonstriralo je danas u Simferopolu, prijestolnici ukrajinske republike Krim, javila je agencija RIA Novosti.

Protesti su bili mirni iako ih je organizovala organizacija Hizb ut-Tahrir, koja je zabranjena kao ekstremistička u Rusiji, Turskoj, Pakistanu i drugim mjestima, ali ne i na Zapadu, objavljeno je na lokalnom veb sajtu Tsn.ua.

“Nevinost muslimana,” film snimljen u SAD koji je grubi satirični prikaz islama, izazvao je nasilne proteste širom muslimanskog svijeta.

Protesti manjeg obima organizovani su početkom sedmice i u bivšim sovjetskim republikama Azerbejdžan i Kirgistan, kao i u većinski muslimanskom Tatarstanu u Rusiji.