Pakistan
0

Protesti u Peshawaru

FENA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Više desetaka Pakistanaca izašlo je na ulice Peshawara gdje protestiraju zbog valova napada američkih bespilotnih letjelica na plemenske oblasti na sjeverozapadu Pakistana, gdje je u nedjelju u ofanzivi pakistanskih snaga ubijeno 15 ekstremista.

Demonstranti su zapalili lutku s likom američkog predsjednika Baracka Obame tokom protesta koji su uslijedili nakon napada u oblasti Hiber u subotu, u kome je poginulo najmanje 13 ljudi, a više ranjeno, izvijestila Press TV.

U napadu su učestvovale bespilotne letjelice tipa "predator", za koje se vjeruje da su američke.

Sjedinjene Države su u posljednje vrijeme povećale broj napada bespilotnim letjelicama u nemirnom graničnom području, u kojem se nalaze glavna uporišta pakistanskih ekstremista. U Hiberu, međutim, napadi do sada ti napadi nisu izvođeni, javila je agencija Associated Press.

Pakistanski dužnosnici izražavaju ogorčenost zbog napada bespilotnim letjelicama, iza kojih stoji SAD, tvrdeći da oni krše njihov suverenitet.

Prema istraživanju koje je objavila Fondacija Nova Amerika u februaru, u napadima američkih bespilotnih letjelica od 2004. godine u Pakistanu poginulo je više od 1.200 civila.

Pakistanska vojska pokrenula je sredinom marta ofenzivu u plemenskoj oblasti Orakzai kako bi protjerala ekstremiste koji su prošle godine tu pronašli utočište nakon velike ofanzive u Južnom Waziristanu.

U zračnom napadu pakistanskih snaga na sela Dabori, Gojar i Kamer Mela u nedjelju je ubijeno 15 ekstremista, izjavio je dužnosnik vlade u Orakzaiju Samiullah Khan.

U protekla dva mjeseca u artiljerijskim i zračnim napadima pakistanske vojske ubijeno je više stotine ekstremista, a više tisuća ljudi je napustilo domove zbog borbi.