Svijet
5

Protesti u Makedoniji: Demonstranti gađali jajima kabinet predsjednika Ivanova

Klix.ba
Prisutan veliki broj snaga sigurnosti (Foto: Twiiter)
Odluka predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira aktere afere "Bomba" izazvala je proteste u Skoplju.

Demonstranti su jajima gađali zgradu u kojoj se nalazi kabinet Ivanova nakon čega su se uputili pred sjedišta vladajućih stranaka VMRO-DPMNE i pred zgradu Vlade Makedonije. Mediji javljaju da se na ulicama nalaze i jake snage sigurnosti.

Vođa makedonske opozicije Zoran Zaev pozvao je danas predsjednika Ivanova da podnese ostavku, rekavši da je njegova odluka da prekine istragu oko skandala prisluškivanja jednaka državnom udaru.

"Želimo da Đorđe Ivanov da ostavku. Ako on to ne učini dovešće zemlju do propasti. Ovo što se dogodilo danas je državni udar. Upotrijebićemo sva sredstva na raspolaganju da ovo spriječimo", rekao je Zaev novinarima.

Zaev je kazao kako će predvoditi građane u bici za vraćanje ustavnog poretka, na ulicama, na protestima po gradovima i po selima.

Makedonski predsjednik danas je saopćio da će da pomiluje sve osumnjičene za umiješanost u skandal u vezi sa prisluškivanjem koji je izazvao političku krizu u zemlji.

Komesar EU za proširenje Johanes Han osudio je potez Ivanova, izrazivši sumnju u kredibilitet predstojećih parlamentarnih izbora.

Prema njegovim riječima, Ivanov je ovim potezom ugrozio šanse Makedonije da postigne bliže odnose sa EU i NATO.

Podsjećamo, makedonska opozicija je prošle godine objelodanila snimke prisluškivanja koje je organizovao tadašnji premijer Nikola Gruevski, a u kojima je pokazano kako Vlada kontroliše novinare, sudije, zapošljavanje u javnom sektoru, kao i manipulisanje izborima.

U Skoplju su za večeras najavljeni protesti zbog odluke predsednika da poništi sve postupke koji se vode protiv političara na vlasti i u opoziciji.