Distopijske scene
36

Protesti u Kini ne jenjavaju: Obračuni policije i demonstranata u gradu Guangzhou

B. H.
Screenshoot: Twitter
Screenshoot: Twitter
Demonstranti u kineskom gradu Guangzhou sukobile su se s interventnom policijom u bijelim zaštitnim odijelima, pokazuju snimke na društvenim mrežama, dok se nastavljaju najveći protesti protiv vlade zbog stroge politike nulte borbe protiv koronavirusa.

Na videu objavljenom na Twitteru vide se demonstranti kako gađaju interventnu policiju u potpuno bijeloj pandemijskoj opremi. Na drugom snimku suzavac pada među okupljene.

Novinska agencija Reuters potvrdila je da su videozapisi snimljeni u okrugu Haizhu u Guangzhouu, poprištu nasilnih nemira povezanih s covidom prije dvije sedmice.

Protesti slijede val demonstracija u trgovačkom središtu Šangaju, glavnom gradu Pekingu i drugim gradovima tokom vikenda. U rijetkim scenama otvorenog neslaganja u Kini, protesti su se rasplamsali diljem zemlje kao odgovor na karantene i ograničenja zbog korone.

Dnevne infekcije koronavirusom dosegnule su rekordne nivoe posljednjih sedmica, no broj slučajeva u zemlji i dalje je mali prema svjetskim standardima. Mnogi vjeruju da stroga ograničenja koče privredu i da su potpuno neusklađena s ostatkom svijeta.
Milioni stanovnika zatvoreni su u svoje domove, podvrgnuti su programima masovnog testiranja i trpe prisilna zatvaranja u područjima gdje su otkriveni pozitivni slučajevi koronavirusa.